Túl kevés nő megy el méhnyakrákszűrésre

1340

Még mindig kevesen mennek rákszűrésre, pedig az idejében felfedezett elváltozás jó eséllyel gyógyítható.

„Magyarországon a szűrendő nők mindössze húsz-harminc százalékát vizsgálják meg az állami ellátórendszerben, és becslések szerint a magánorvosoknál megjelentekkel együtt is csupán negyven-negyvenöt százalékos ez az arány. Holott a szűréstől akkor várható jelentős eredmény, ha a célcsoport hetven-nyolcvan százaléka részt vesz. Az idejében felismert betegség teljes mértékben gyógyítható, ezért fontos, hogy növekedjen a szűrési hajlandóság” – nyilatkozta Dr. Járay Balázs patológus.

Dr. Járay Balázs patológus, a Medserv+ alapítója szerint: „A riasztó statisztikán legradikálisabban a szűréseken való nagyobb részvétellel lehetne javítani, de mivel a méhnyakrákos megbetegedések egyharmada olyan nőknél alakul ki, akik rendszeresen járnak szűrésre, így a szűrés metodikáján kellett változtatnunk. A méhnyakrákok 95%-át a Humán Papilloma Vírus magas rizikójú törzsei okozzák, ezért a ma már általánosan alkalmazott citológiaiszűrést ki kellett egészítenünk a HPV szűréssel is, így született meg a MEDSERV+ komplex szűrővizsgálat. A citológiai alapú szűrés 70%-os biztonsággal képes megtalálni a már fennálló rákot, vagy rákmegelőző állapotot, a HPV DNS alapú szűrés viszont 99 %-ban akkor is kimutatja az onkogén vírus jelenlétét, ha az még sejt szinten nem is okozott elváltozást. A MEDSERV+ szűrővizsgálat a citológiai vizsgálat és a HPV tipizálás kombinálása, a sejttani vizsgálattal egyidőben – optimálisan ugyanabban a laboratóriumban – megtörténik a HPV DNS teszt is, mi a két vizsgálat eredményét együtt értékeljük. Ha az együttes vizsgálat mindkét komponense negatív, a méhnyakrák kialakulásának kockázata szinte nulla.”

A Medserv+ szűrés három vizsgálata garantálja, hogy teljes biztonsággal (99,92%) kizárható a méhnyakrák kialakulásának esélye a vizsgálatot követő 5 évben.

A MEDSERV+ szűrés előnyei:
• A hrHPV vírus kimutatásával kiszűri azt a 30% beteget, akik – a negatív citológiai leletük ellenére – fokozottan veszélyeztetettek a méhnyakrák szempontjából
• A HPV vírus kimutatása objektív és automatizált – a legmodernebb, PCR alapú DNS vizsgálaton alapul
• A mintavételi eljárás nem jár plusz kellemetlenséggel (nem különbözik a sejtkenet mintavételtől)
• Az alkalmazott biomarkerek segítségével pontosan kimutatja, hogy a méhnyakrák kialakulásának folyamata melyik stádiumnál tart
• A MEDSERV+ teszt a hrHPV fertőzésen kívül pontosan meghatározza azt is, hogy mikor, milyen vizsgálatok és beavatkozások szükségesek.
A teszt minden olyan 25-65 év közötti nőnek javasolt, aki maximális biztonsággal szeretné elkerülni a méhnyakrák kialakulását.