Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

1354

A méhnyakrák, a 45 év alatti magyar nők körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Megelőzésének fontosságára figyelmeztet az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét január 24. és 30. között. Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét rávilágít a méhnyakrákszűrés fontosságára, hiszen az időben kezelt méhnyakrák teljesen gyógyítható, illetve felhívja a figyelmet a méhnyakrákot okozó HPV vírus elleni védőoltás lehetőségére is.

A méhnyakrákos megbetegedések lakosságszámhoz viszonyított aránya Magyarországon az 5. legmagasabb az Európai Unióban. Hazánkban évente körülbelül 1200–1400 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, ezek mintegy harmada halálos kimenetelű. Leggyakrabban 45–50 éves korban diagnosztizálják, de ma már a huszonévesek körében sem ritka, kialakulásában szerepet játszik az aktív szexuális élet, és az ezzel együtt járó HPV fertőzés.
A nők 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik HPV-vel életük során. Minden tizedik fertőzöttnél alakul ki valamilyen daganatos elváltozás. A lakosság ennek ellenére nincs tisztában a HPV veszélyeivel.

A méhnyakrák miatt bekövetkező halálozások száma évek óta nem csökken, pedig a betegség kialakulása szűrővizsgálattal megelőzhető, illetve az időben felismert elváltozás megfelelő hatékonysággal kezelhető. 2016-tól az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányításával több mint száz magyarországi településen 121 védőnő kezdi meg a népegészségügyi célú méhnyakszűrést. A programba bekapcsolódók száma folyamatosan bővül, így évközben egyre több hazai kistelepülésen válik helyben elérhetővé a szolgáltatás.

Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat nem jár fájdalommal, egyszerűen elvégezhető és a jogosultak számára ingyenes. Az ÁNTSZ kéri, és egyben biztatja azokat, akik meghívó levelet kapnak, hogy éljenek a felkínált ingyenes szűrés lehetőségével.