Online kiállítása nyílt a Kiscelli Múzeumnak 

1725

Mágnás Elza kurtizán több mint 100 éve történt meggyilkolásának esetét feldolgozó kiállítást, Róth Miksa színes üvegablakát, régi fényképeket, bútorokat és festményeket tekinthetnek meg az érdeklődők a Kiscelli Múzeum gyűjteményeiből összeválogatott online kiállításon, amely tegnaptól érhető el a Google Kulturális Intézete honlapján.

A Kiscelli Múzeum online kiállítása a múzeum különféle gyűjteményeiből szemezget: régi fotográfiák, korabeli használati tárgyak, festmények és szobrok segítik hozzá az érdeklődőket Budapest 19-20. századi történetének.
A bemutatott tárgyak között több olyan is akad, amely korábban nem került a múzeum látogatói elé. Ilyen például a 20. század elején készült német gyártmányú, nagyméretű Polyphon zenegép, csakúgy, mint egy 1830-ra datált Biedermeier szék, kanapé és díszes körasztal garnitúra, amely egykor az Apponyi család tulajdonában volt, valamint az 1956-os forradalom alatt lerombolt Sztálin-szobor kismintája, Mikus Sándor munkája 1951-ből.
Mindezek mellett a Street View segítségével az érdeklődők bejárhatják a múzeum valamennyi kiállítótermét is.

„A Google Kulturális Intézet online felülete valamennyi, Budapest története iránt érdeklődő, magyar vagy külföldi látogató számára lehetővé teszi, hogy betekintést nyerjen múzeumunk – az egykori barokk kolostor – lenyűgöző tereibe, valamint hogy megismerje gazdag gyűjteményeink különleges tárgyait” – mondta Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum igazgatója.
A Google Kulturális Intézetének honlapján több mint 1000 múzeum több mint 200 ezer műtárgyát tekinthetik meg az érdeklődők, köztük magyarországi intézményeknél őrzött alkotásokat is. A Kiscelli Múzeum mellett láthatóak a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Zeneakadémia, a Magyar Állami Operaház és a Holokauszt Emlékközpont online kiállításai is.

Forrás: MTI

Holttest az utazókosárban – a Kiscelli Múzeum kiállításáról

1914 januárjában a budai Margit rakparton két arra hajtó kocsis egy Dunába dobott utazókosárra lett figyelmes, amely egy fiatal nő holttestét rejtette. A szenzációs eset a magyar és a külföldi bulvársajtó figyelmét is felkeltette, a gyilkosság sokáig szerepelt az újságok címlapjain, valóságos tömeghisztériát váltva ki.
Néhány nap múltán derült csak ki, hogy a gyilkosság áldozata a korabeli fővárosi éjszakai életben csak Mágnás Elzaként emlegetett Turcsányi Emília volt, a kiscelli kastély tulajdonosának, a bécsi származású Schmidt Miksa bútorgyárosnak szeretője.
A holttest azonosítása után rengeteg pletyka és találgatás látott napvilágot az esettel kapcsolatban, többek között a korabeli bulvársajtóban olyan valós alap nélküli információk is felbukkantak, amelyek szerint maga Schmidt Miksa gyilkolta volna meg szépséges szeretőjét, vagy hogy a férfi koporsóban való szeretkezésre kényszerítette Mágnás Elzát.
Miért válthatott ki ekkora érdeklődést a gyilkosság? Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum igazgatója szerint az eset rámutat a korszak kettős erkölcsi moráljára is, a társadalom ugyanis a gyilkosság előtt többnyire elfogadta Schmidt és Elza kapcsolatát, a bűntény után azonban már számos, a párt és a korabeli Budapest erkölcstelenségét is ostorozó vélemény jelent meg.
A gyilkosságot követően Schmidt Miksa külön kápolnát rendezett be egykori kedvesének emlékére a kiscelli kastélyban.
A kiállításon a témához szorosan kötődő tárgyakat lehet megtekinteni, többek között az emlékkápolnából származó ezüsttálak, egy valószínűsíthetően maga Schmidt Miksa által rajzolt, Mágnás Elzát a ravatalon ábrázoló grafika, valamint egy korabeli fonott utazókosár is színesíti a tárlat anyagát. Emellett gazdag kép- és dokumentumanyaggal illusztrálják a bűntény társadalmi és történelmi hátterét, így a korabeli Budapest éjszakai mulatóinak világát, valamint a gyilkosság közbeszédben és sajtóban megjelenő utóéletét is.

Forrás: librarius.hu