Utazás egy különleges világba

1204

Január 23-án, a Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílik Tyri Péter solymári  festőművész, Színdaráló című kiállítása a művelődési házban.

Egy különleges alkotó különleges világa ez. „Péter nem tudós ember, nem az agyunkat akarja megdolgoztatni, szórakoztatni. Művész ember, s ezért képein a formák, a színek, a faktúrák azért ilyenek, hogy érzéseinkre hassanak, esztétikussá és természetessé váljanak szemünkben. Mert ez a teljes világ mindensége, a kozmosz és a mikrovilág egy pillanata. Az a pillanat, amelyről tudtuk vagy sejtettük, hogy létezik, de a festő szeme s gondolatai kellenek hozzá, hogy mi is észleljük, hogy nekünk is legyen szerencsénk látni, hogy így létezik. S valóban észlelhetjük: színeinek, formáinak, faktúráinak rendszere éppen úgy emlékeztet az ember érzelmeinek változására, mint a tárgyi lét sokrétűségére, a minket körülvevő elemek titokzatos kifürkészhetetlenségére, amelyben Einstein az Isten valódi kinyilatkoztatását gondolja. Sokkal többet mond el így a művész is világunkról, mintha hagyományos figurális momentumokat jelenítene meg a maguk esetleges, véletlenszerű felvillantásukkal” – írja a festőről  Dinnyés László festő- és szobrászművész.

A tárlatot: Pálfy Sándor Ybl-díjas építészmérnök nyitja meg, közreműködik: Márkus Tibor jazz-zongoraművész

Több mint 20 éve él Solymáron

Tyri Péter 1978-ban végzett a Képzőművészeti főiskolán Kokas Ignác tanítványaként. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt belföldön és külföldön egyaránt. 5 éve a Miszla Art Kulturális Központ és Alkotóház művésztelepének kurátoraként is tevékenykedik. 1993. óta él és dolgozik Solymáron.
A művész honlapja: http://www.tirypeter.com