Látogatás a múzeumban

2451

Solymár kulturális kincsei iránt egyre többen érdeklődnek. Ezúttal a budapesti Tamási Áron gimnázium tanulónak élménybeszámolóját adjuk közre, a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteményben tett látogatásukról.

A település főterén könnyedén megtaláltuk a kiállítást, és két roppant kedves asszony – két Marika néni – fogadott bennünket. Páran előbb érkeztek, és egy lányt azonnal el is kezdtek népviseletbe öltöztetni, hogy a többieket már abban a csinos öltözékben köszönthesse.
Mikor az osztály többi része is  megjött, és elrendeződött,  a gyűjtemény vezetője Marika néni lelkesen kezdte ismertetni az épület történetét, a gyűjtemény létrejöttének kialakulását.
Az első szobában Solymár történetéről mesélt. 3 különböző vitrinben láthattunk leleteket még a középkorból is. Az egyik vitrinben régi edények darabkái voltak, amik ásatások során kerültek elő. Volt egy csodaszép és olyan rendkívüli fülbevaló, melyről nem lehet másolatot készíteni, mivel a munkálatok során biztosan tönkremenne. Marika néni sok érdekes információt osztott meg velünk a korábbi solymári életről. Ezek után a második szobában jellegzetes solymári ruhákat mutatott.
Ezután a társaság nagy örömére előjött a talpig solymári viseletbe öltöztetett lány. Nagy sikert aratott, több kép is készült róla. A ruhákról még többet tudtunk meg Marika néni elbeszéléséből, amivel egy időben körbe is adta az adott darabokat. Természetesen mindenkinek nagyon tetszettek a többnyire színes szoknyák és blúzok, és a maguktól is megálló kikeményített szoknyák. Felöltöztetett babákon nézhettük meg – a csecsemőkortól egészen az esküvőig – a női és férfi viseleteket.

Solymár3 (1) (1) Solymár4 (1) (1) Solymár2 (1)

A kiállított tárgyakat is mind szemre vettük, egy régi vegyesbolt és gyógyszertár teljes berendezését is láthattuk. Utóbbinál a különböző gyógyszereken, a tulajdonosokról készült fényképeken kívül még a mérgező anyagokat tartalmazó szekrényrészbe is bekukkanthattunk.
Ezután egy szépen kialakított pincében folyt tovább a foglalkozás. Itt félkörben foglaltunk helyet, és meghallgattuk  Milbich Marika néni történeteit a régi népszokásokról. Mesélt az adventi és az újévi hagyományokról egyaránt. Szinte mindegyik tradícióhoz kötődik dal is, amiket szívesen elénekelt nekünk. Minden egyes dal után kitörő taps jelezte, mennyire tetszett az osztálynak a népdal (Marika néni többször bele is pirult). Végezetül meghallgattuk a CDjét, amin elképesztő precizitással énekelt egyszerre több hangszínen.
A szombati „kirándulás” közös énekléssel zárult, majd boldogan, Marika nénit és történeteit a szívünkbe zárva jöttünk el.
Kőszegi Anett

Ezúton is köszönjük a szíves látást, sokat tanultunk, és jól éreztük magunkat. Az iskola karácsonyi koncertjén sokat emlegettük Marika nénit és a gyönyörű dalait.
Üdvözlettel: Szentesi Andrea
(Tamási Áron Gimnázium)