Pálfy Sándor: „Folyamatosan bontják a szép, régi sváb házakat, és ettől megüt a guta”

3459
Pálfy Sándor építész és egyik megvalósult terve, a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítése

Ő az egyik legismertebb kortárs hazai építész. Hatvanhét éves, 32 esztendeje él Solymáron, és január 9-én megnyílik élete első önálló kiállítása, a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteményben.

Körülbelül 150 tervéből 15 valósult meg. Az első hallásra furcsának tűnő aránytalanságot azzal magyarázza, hogy a rendszerváltozásig nagy tervezőirodákban, amolyan tervgyárakban dolgozott, ahol sok terv csak a fióknak készült. A nagy tervezőirodák felbomlása után aztán másképp alakultak a dolgok.
Pálfy Sándor egyetemi tanárként ugyanakkor jelentős hatással van a kortárs magyar építészetre. Jelentősebb munkái közé tartozik Budapest II. kerületében a Csejtei utcai lakópark három épülete, a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítése, a lágymányosi Infopark C jelű irodaépülete, a szombathelyi Arena Savaria, valamint a Budapest I. kerületében található Alsó-Víziváros részletes rendezési terve.

Solymáron két épületet tervezett, egy családi házat a Mészégető utcában, és a sajátját, amely egy régi sváb ház átalakítását, újraértelmezését jelentette. Az Építész Stúdióval egy meghívásos tervpályázat megnyerését követően új bölcsőde és óvoda kiviteli tervét is elkészíthette Györgyligetre, de az is csupán terv maradt. (Helyette csak bölcsőde épült, más tervek alapján.) Saját munkái közül nincs kedvence. Ugyanúgy nem tud választani közülük, ahogy a gyerekei közül sem tudna kedvencet választani. Amikor kedves korszakairól kérdezzük, a 60-as, 70-es éveket említi. Mint mondja, a hazai építészet leginkább akkor közelítette meg a világ élvonalát. Sok figyelemreméltó, modern alkotás épült abban az időben, melyek közül a budai várbeli lakóházakat említi.
Építészként természetesen Solymár építészetéről is van véleménye. Leginkább azt sajnálja, hogy egymás után tűnnek el a hagyományos, szép sváb porták. „Folyamatosan bontják le őket, és ettől megüt a guta” – mondja.
Négy fia és egy lánya van. Legkisebb fia szintén építésznek tanul.

A Pálfy Sándor munkásságát bemutató tárlat szombaton délután 4 órakor nyílik, és január 26-ig látogatható.

Kapcsolódó írásunkat ide kattintva olvashatják.