Havi könytoplista – Hír a novellapályázatról

1955

A solymári könyvtár legolvasottabb könyvei decemberben:
1. Gárdos Péter: Hajnali láz
2. Frei Tamás: Agrárbárók
3. Julie Lawson Timmer: Öt nap
4. Jodi Picoult: Csodalány
5. Szabó Magda: Az ajtó
6. Jo Nesbo: Denevérember
7. Vámos Miklós: Ének évada
8. Nyáry Krisztián: Merész magyarok
9. Müller Péter: Életművészet
10. Zeke Gyula: Volt egy feketém

Gárdos Péter: Hajnali láz

„Nincs más. Vagy ő van, vagy meghalok.”
Svédország, 1945. Országszerte koncentrációs táborokból szabadult embereket ápolnak. A 25 éves Miklóst újra halálra ítélik: az orvos hat hónapot ad neki. De Miklós hadat üzen a sorsnak: levelet ír 117 magyar lánynak, akik annak idején földijei voltak, s most itt vannak valamelyik rehabilitációs táborban. Feleséget keres, akivel odahaza újrakezdheti az életét. És a válaszlevelek között hamarosan rátalál az igazira: Lilire. A kezdetben még tapogatózó levélváltás egyre intimebbé válik. Hőseink elhatározzák, megpróbálják elintézni, hogy láthassák egymást személyesen is. Mindenáron élni és szeretni akarnak.

A Hajnali láz az élet szerelmes regénye, amelyet a Balázs Béla-díjas filmrendező–író szülei szerelmének történetéből merített.
A könyvet öt évvel első magyarországi megjelenése után a világ legfontosabb könyvkiadói is felfedeztek. Külföldi jogaiért a világ vezető kiadói versengtek, világsikert aratott könyvet eddig harminc nyelvre fordították le.
Gárdos Péter a Szamárköhögés és az Az utolsó blues rendezője. Tréfa című 2009-es műve a 40. Magyar Filmszemle Legjobb rendezés díját kapta. A Hajnali lázból Gárdos Péter rendezésében készült filmet 2015. december 17-től vetítik a magyarországi mozik.

A könyvtár novellapályázatáról:

Idén 13 pályázó küldött be a novellapályázatunkra összesen 19 novellát, amelyeket a honlapunkon olvashatnak az irodalomkedvelő érdeklődők.  A zsűri elnöke Dr. Kapocsi Judit, a zsűri tagjai Dr. Horváth Iván és a tavalyi első helyezett, Katona M. István.
Az eredményhirdetés a Magyar Kultúra Napján,  január 23-án lesz ünnepi műsor keretében.