Óévzáró, újévköszöntő gondolatok a Német Nemzetiségi Önkormányzat berkeiből

2111
Marlokné Cservenyi Magdolna (fotó: Klementina Press)

Először is egészségben, örömökben gazdag újévet kívánunk minden békeszerető solymári lakosnak.

Így év végén visszatekintve úgy érzem, hogy szinte pillanatok alatt repült el a 2015-ös esztendő.
Eseményekben, rendezvényekben gazdag óévet zárhattunk, sok-sok munkával a háttérben, melyet szívből köszönök képviselőtársaimnak, a „Jugendausschuss”-nak (Ifjúsági bizottság) és számtalan segítőnknek. Csak néhány eseményt szeretnék kiemelni, melyekre különösen büszkék vagyunk:

Több mint 500 gyermektáncos részvételével megszerveztük az immár IX. Országos Német Nemzetiségi Gyermektáncfesztivált, nemzetiségi témájú fotópályázatot hirdettünk, Hagyományőrző Német táborunk sikerét a nagy létszámú jelentkezés bizonyította,  2 sikeres pályázatot mondhatunk magunkénak, a betelepülés 305. évfordulójára  nagyszabású történelmi menetet (Schwabenzug)  és nagysikerű fúvóstalálkozót szerveztünk a Schaumarer Musikanten Zenekar támogatásával,  minden tekintetben segítettük a Wüstenrottal fennálló partnerkapcsolat kibontakozását és egy különleges nemzetiségi délutánt szerveztünk, ahol megismerhettük Németkér község nemzetiségi múltját.

Mindemellett fenntartói feladatokat láttunk el, és a feladatalapú támogatás valamint Solymár Nagyközség Önkormányzatának támogatásával sok egyéb területen is sikerült a nemzetiségi érdekek tekintetében előbbre lépni. Többek között átruházott feladatként a nemzetiségi kultúrcsoportok támogatási pályázatát kezeltük, regionális gyűlést szerveztünk, segítettük kultúrcsoportjaink működését, a Heimatverein – Falukör, a Bauernhaus céljait és a nemzetiségi intézményekben folyó oktatást. A teljesség igénye nélkül összegezve a 2015. év emlékezetes marad, sikeres esztendőnek számít, amit tervezett, tartalmas munkával értünk el. Kis családom életébe is nagybetűkkel íródott be az elfutott esztendő, december 25-én megszületett várva várt első kis unokánk Marlok Péter, aki kitűnő egészségnek örvend.

Persze így az új év küszöbén joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mit várhatunk az új évtől? Vajon mit hoz számunkra a Solymár fennállásának 750.évét ünneplő különleges esztendő? Őszintén reméljük, hogy sikerül a községi és saját elképzeléseinket megvalósítani, továbbra is éberen őrködni a solymári német értékek tekintetében, továbbvinni hagyományainkat. Nemzetiségi Önkormányzatunk vonatkozásában elsősorban a Kitelepítés 70. évfordulójának megemlékezésére tervezett nagyszabású Emléktábla felavatására, az új svábnyelvű színdarab bemutatására, a történelmi előadásra és a Tájház átadására gondolok (2016. április 22–24.). Szeretnénk továbbá kismértékű, de szükséges fejlesztési feladatokat megoldani a Lustige Zwerge Óvodánkban, valamint egy hasonló sikerű hagyományőrző tábort szervezni az általános iskola tanulóinak, mint tavaly, amely főleg a sváb kultúrával, életmóddal ismerteti meg a gyerekeket. Ehhez még egyéb kötelező és önként felvállalt feladat is párosulni fog, biztos vagyok benne, hogy a következő év is dinamikus, színes, eseményekkel teli lesz.  Már elkezdődött az újév munkatervének, költségvetésének összeállítása, s remélem elkötelezettségünk mellett lesz elég erőnk a szép célok megvalósítására.

Marlokné Cservenyi Magdolna