Megújul a személyi igazolvány

4846

Január elsejével megjelennek az első elektronikus, többfunkciós személyazonosító igazolványok, amelyeket az elektronikus személyazonosításon túl elektronikus aláírásra is lehet használni.

A januártól kibocsátott igazolvány amellett, hogy vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, olyan beépített, magas biztonságú chippel is rendelkezik, amely tárolja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is.

Egyszerre csak egy funkciót lehet majd használni, megakadályozva ezzel, hogy több adat is hozzáférhető legyen az arra nem jogosultak számára. A kártyán elektronikusan tárolt adatokhoz való teljes hozzáférésre nincs lehetőség.

Az új személyazonosító igazolvány használatára történő átállás fokozatos lesz, január 1-jét követően, ha az állampolgár személyazonosító igazolványt igényel, akkor számára már az újfajta okmányt állítja ki a hivatal.

Forrás: MTI

Mit jelent az, hogy elektronikus személyi igazolvány?
A személyes azonosító adatokat (név, anyja neve, születési adatok) és az azonosítószámokat (személyazonosító, adóazonosító és társadalombiztosítási azonosító) egy memóriachip fogja tárolni. Hasonlóan fog működni, mint a már széles körben ismert chipes bankkártya. Az adatok rögzítését és kiolvasását elektronikusan, egy író- és olvasó eszközzel lehet gyorsan és hibamentesen elvégezni. Amennyiben az olvasó eszköz csatlakoztatva van egy számítógépes hálózathoz, akkor azonnal kiszűrhető a lopott, érvényét vesztett, manipulált vagy körözött kártya.

Hogyan érinti a külföldre utazást az új elektronikus személyi igazolvány?
Az elektronikus személyi igazolvány új adatként tárolja, hogy a felmutatója utazhat-e vele külföldre. Korábban ilyen adat nem szerepelt a személyi igazolványon, ezt az adatot a repülőtereken, határállomásokon ki tudják olvasni az igazolványból, és kizárják az utazásból a korlátozás alatt állókat.

Legyen-e ujjlenyomat a kártyán?
Az eredeti elképzelés az lett volna, hogy a személyi igazolványt biometrikus útlevélként is lehessen használni harmadik országba utazáshoz (pl. USA). Jelenleg azonban a nemzetközi egyezmények csak a szokványos útlevelet ismerik (amely ujjlenyomatot is tartalmaz). Az EU utazási szabályai pedig jelenleg nem követelik meg a biometrikus azonosítást a határon átlépő EU polgároktól – szóval ez felesleges.

Össze lehet-e kapcsolni a személy-, adó- és tb. azonosítót?
Az új személyi igazolványnál több védelmi mechanizmus is kialakításra került. Az igazolvány elkészítése után a Belügyminisztérium nem őrzi meg az azonosítókat, hanem törli azokat. Csak az igazolványon lesznek rajta. Továbbra is érvényben maradnak a régi kártyák, tehát az orvosnál/adóhivatalban továbbra is lehet használni a papír alapú kártyákat – azokkal is igazolhatja valaki az adóazonosítóját, TAJ azonosítóját. A leolvasó készülékek csak a törvény szerinti azonosítót olvashatják ki – mást nem. Tehát egy egészségügyi intézmény nem olvashatja ki pl. az adószámot.

Forrás: tisztessegesadatkezeles.hu