Méltó módon indult a 750 éves ünnepségsorozat

2980

Színvonalas karácsonyváró hangverseny, meghitt ünneplés. Ennél jobban nem is kezdődhetett volna a 750 éves rendezvénysorozat.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezték a karácsonyváró hangversenyt, ami igazán különlegessé tette az eseményt, hogy a műsor egyben Solymár fennállásának 750. évfordulóját ünneplő év első rendezvénye is.
Csenger-Zalán Zsolt, választókerületünk országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet. „Erről a gyönyörű településről először 750 évvel ezelőtt rögzítettek a krónikások adatokat.” – kezdte bevezetőjét, majd így folytatta – „Ez a falu már akkor fejlődésnek indult, de az iszlám-török dúlás után újra kellett építeni. Mintegy 300 éve német telepesek érkeztek erre a területre, s a mai Solymár gyakorlatilag az ő munkájuk keze-gyümölcse. Advent első vasárnapjától kezdődik az egyházi időszámítás, a kereszténység fontos, meghatározó értéke Solymár elmúlt 750 évének. Fontos jelkép értéke van, hogy az egyházi és naptári kezdetek között épp a mai napon, a negyedik gyertyagyújtáskor kezdődnek az emlékezések. Közös felelősségünk, nekünk magyaroknak, hogy megóvjuk a kultúránkat, értékeinket melyet őseink ránk hagyományoztak.” – mondta végezetül.
A program  háziasszonya Jeney Erzsébet a Magyar Rádió munkatársa a karácsonyi ünnephez méltóan, idézetekkel, kedves szavakkal konferálta be a fellépőket.  Először az összes szereplő közös produkciójában gyönyörködhettünk, majd Schaumarer Musikanten, a Solymári Férfikar, a Solymári Hagyományőrző Asszonykórus, azt követően a Szokolay Bálint Nőikar, a Corvinus Vegyeskar, a Hunyadi vonósquintett s végezetül ismét az összes fellépő színpadra lépésével zárult a tartalmas hangverseny.
A templom és környéke is csodás kivilágítást kapott. Hatalmas érdeklődés, volt a koncertet követően is. A vendéglátásról a Solymáriak Baráti köre gondoskodott, melynek bevétele jótékony célokat szolgált. Önfeledt beszélgetések, vidám baráti társaságok, idősek és fiatalok gyűltek össze az ünnepre. Forró tea, forralt borok, virsli, zsíros kenyér, sütemények, és sok-sok mosoly tette feledhetetlenné ezt az estét.
Farkas Éva
Barcsik Géza fotói a hangversenyről:

18 17

Csenger-Zalán Zsolt
Csenger-Zalán Zsolt
Schaumarer Musikanten
Schaumarer Musikanten
Jeney Erzsébet
Jeney Erzsébet
Hagyományőrző Asszonykórus
Hagyományőrző Asszonykórus
Horváth Márton Levente
Horváth Márton Levente
Solymári Férfikórus
Solymári Férfikórus

10

Hunyadi Quaertett
Hunyadi Quaertett

08

Solymári Szokolay Bálint Nőikar
Solymári Szokolay Bálint Nőikar
Corvinus Vegyeskar
Corvinus Vegyeskar

05 03 04 02 01