A jazz mesterei Solymáron

1844
Gyárfás István

Gyárfás István, a hazai jazz kiemelkedő gitárosa lesz a vendége a Little Jazz Pub szombaton este 8 órakor kezdődő programjának. A házigazda ezúttal is Márkus Tibor és az Equinox Quartet. A belépés díjtalan, mivel a program megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Varga Zsolt, a művelődési ház igazgatója elmondta, hogy ebben az évben is sikeres volt a jazz programokra benyújtott pályázat, így az NKA a 2015-16-os szezonra hétszázezer forinttal támogatja a művelődési ház ilyen jellegű rendezvényeit.
A támogatás lehetővé teszi, hogy a havi rendszerességgel működő klub, néhány nagyobb rendezvényt is szervezzen. Ilyen lesz például február 27-én a Varázslatos világok című est, ahol a solymári születésű Fényes Lóránd asztrofotói mellett, az Equinox Septet Mysterious Tales című lemezbemutató koncertjét láthatják a solymáriak. Igazi zenei csemegének ígérkezik a Jazz Weekend is, hiszen június 11-én Babos Gyula és zenekara lesz a sztárvendég.

Addig is szeretettel várják a jazz muzsika kedvelőit, legközelebb december 12-én, amikor Gyárfás István ejti ámulatba gitárjátékával a közönséget.

Gyárfás István
Először 1987-ben elvégeztem a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakát, ahol zeneoktatói és jazz-előadóművészi működési engedélyt kaptam, majd 2001-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetében jazz-gitár előadóművész és tanári diplomát szereztem, kiváló minősítéssel.
Zenei pályafutásomat – néhány diákzenekar után – Regős István, Nesztor Iván és Kovács Gyula együtteseiben kezdtem. Az idők során szinte minden jelentős magyar jazz-művésszel játszottam együtt, ezek közül talán a legjelentősebbek: Benkó Sándor, Berkes Balázs, Berki Tamás, Csík Gusztáv, Tony Lakatos, Dés László, Dresch Mihály, Fogarasi János, Jávori Vilmos, Kőszegi Imre, Lakatos “Pecek” Géza, Pege Aladár, Szabados György, “Szakcsi” Lakatos Béla, Tomsits Rudolf, Tommy Víg és Vukán György.
Eközben olyan kiváló amerikai művészekkel is volt szerencsém együtt játszani, mint Jeff Ballard, Carol Cass, George Duke, Sidney Ellis, Peter Erskine, Benny Green, Scott Hamilton, Reggie Johnson, Butch Lacey, Herbie Mann, Joe Muranyi, Ed Neumeister, Ken Peplowsky, Alvin Queen, Scott Robinson, Ted Rosenthal, Ed Thigpen, Warren Vaché, Ernie Wilkins vagy Jimmy Woode.
Eddig hat lemez (ebből az egyik LP) jelent meg a saját nevemen, és több mint harminc albumon működtem közre. Gyakran játszom hazai és külföldi jazz fesztiválokon, klubkoncerteken, az utóbbi időben turnéztunk olyan egzotikus helyeken, mint Kenya vagy Indonézia. Jelenleg többnyire saját együttesemmel, a Gyárfás István Trióval koncertezem, ill. olyan szólistákkal, mint Deseő Csaba, Fábián Juli, Szalóky Béla és Winand Gábor. Állandó tagja vagyok a Budapest Jazz Orchestrá-nak, valamint zeneszerzője, hangszerelője és művészeti vezetője a BPA Gospel Team nevű formációnak.