Hogyan lesz új iskolánk?

2255

„Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát!”
Reményik Sándor idézetével kezdte az iskola „B” épületének teljes átépítéséről szóló tájékoztatót Takácsné Nagy Eszter polgármesteri tanácsadó, a december elején megtartott közmeghallgatáson.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb solymári beruházásának előzményeiről elmondta, hogy az önkormányzat már 2003-ban átépítési tervet készített az iskolaépületre, mert az már akkor sem felelt meg a kor követelményeinek. Ekkor sajnos nem lehetett elkezdeni a beruházást, mert az önkormányzatot kizárták a pályázati lehetőségekből.

Egy 2014-es kormányrendelet kapcsán, most lehetőség nyílt, hogy megvalósuljon a solymáriak álma és felépüljön egy 12 tantermes iskolaépület, fejlesztő és nyelvi termekkel, tornateremmel, tálalókonyhával, ebédlővel, nagy közösségi terekkel, portaszolgálattal és természetesen kiszolgáló helységekkel.

A projekt a Nemzeti Sportközpontokkal együttműködve jöhet létre, így a felújításhoz 400 millió forint kormányzati támogatást kap a falu. Elkészült az előzetes mérnöki költségbecslés, mely szerint a teljes beruházás megközelítőleg 800 millió forintba kerül. Ez azt jelenti, hogy a biztonsági tartalékkal együtt 400-500 millió forintos önkormányzati szerepvállalásra van szükség. Egy ilyen mértékű beruházási keret azonban meghaladja az éves gazdálkodás lehetőségeit, így hitelre van szükség, amelyhez kormányzati engedély kell. A Magyar Fejlesztési Bankon keresztül kedvező konstrukciókban lehet ilyen célokra hitelt felvenni, amelyet Solymár 10-15 év alatt tud kigazdálkodni.

Jelenleg folyik az engedélyeztetési eljárás. Az engedélyek birtokában lehet a közbeszerzési eljárást elindítani, melynek jogerős lezárása – ha minden kedvezően alakul – március végére várható. Amennyiben 2016 áprilisában elkezdődik az építkezés, legkésőbb októberben átadásra kerülhet az új épület.

A munkálatok alatt sok-sok türelemre lesz szükség a pedagógusok, a szülők és természetesen a gyerekek részéről is, hiszen a megszokott körülményektől eltérő módon zajlik majd a tanítás, a plébánia, a Heimatverein, a művelődési ház és az iskola „A” épületének termeiben. Ez utóbbi helyszínen működik majd átmenetileg a tálalókonyha és az ebédlő is.

Alaprajzi terv – földszint
Alaprajzi terv – földszint
Alaprajzi terv – emelet
Alaprajzi terv – emelet
Alaprajzi terv – tetőtér
Alaprajzi terv – tetőtér