Boldog születésnapot! A 25 éves Kud-ARC buliján jártunk

2834
Bames (Straub István) és az ünnepi torta

Legalább 150-en ünnepelték tegnap este a Kud-ARC 25. születésnapját. Solymár rockklubja az elmúlt 25 évben kétségkívül felnőtt, talán egy kicsit megkomolyodott. Mégsem veszített semmit abból a fiatalos lendületből, ami a kezdetektől fogva jellemezte.
Mindezt Varga Zsolt művelődési ház igazgató tegnap esti nyitóbeszéde is tükrözi. Ezt adjuk most közre, az est képei mellett, melyet Barcsik Géza készített.

„Jó estét kívánok!
Szeretettel köszöntöm kedves vendégeinket e jeles napon.

Gondoltátok volna 25 évvel ezelőtt, hogy egyszer ilyen ünnepélyes és hivatalos formában elhangzanak ezek a mondatok itt a klubban?
Ugye, nem? De felettetek is elszállt az idő vas foga – hogy ezzel a szép képzavarral éljek! A lányokból gyönyörű nők, asszonyok lettek, a fiúkból pocakos machók! Ki hosszabb, ki rövidebb időt töltött a klub „kötelékében”, de biztos vagyok benne, hogy élményei maradandók.

A klub története – nevével ellentétben nem kudarcok sora, hiszen akkor már nem létezne – folyamatosan épülő sikertörténet. Az első 10 éveteket nem ismerem tapasztalati úton, csak beszélgetésekből, leírásokból. Tudom, hogy voltak gondok, többször is a bezárás fenyegetett titeket. Szép emlékű könyvtárosunk Merész Györgyi és Érchegyi Laci sokszor állt ki értetek.

Mérföldkő volt a klub életében az egyesületté válás. Örülök, hogy ennek létrejöttében részem lehetett, bár a munka dandárját Házikó (Horváth Veronika) végezte. Az egyesületi lét bizony kötelezettségeket rótt rátok. Megtanultatok tervezni, rendezvényeket szervezni és lebonyolítani.
A kötelezettségek mellett, azonban előnyöket is hozott! Pályázatokon pénzforrásokhoz juthattok, ami segít megvalósítani újabb ötleteiteket.

Szintén fontos állomás a Sziget Fesztivál. Azért, mert ott olyan dolgokat tudtatok megvalósítani, aminek köszönhetően az egyik legjobb civilszervezet által kínált programhelyszín lettetek. Átléptétek a település határát, sokan ismerték meg neveteket.

A rendszeres heti együttlét, koncertek mellett más irányba is próbálkoztatok. Bátor és iránymutató próbálkozás volt a Kud-ART Galéria létrehozása. Sok fiatal számára az első lehetőségek egyike, hogy megmutassa kreativitását, tehetségét. Úgy gondolom, hogy többeknek ez bátorságot adott, hogy nagyobb közönség elé is kilépjen.
A filmklubok, teaház, közös túrák, sajtnap és még sorolhatnám a programokat, melyek mind-mind ennek a közösségnek az épüléséhez járultak hozzá. Jól mutatja a hangulatot, hogy sokan már nem éppen tinédzserként csatlakoztak, mégis szeretettel fogadták őket, így szívesen vesznek részt a klub programjain.

Ezeknek köszönhető, hogy az egyesület Solymár megkerülhetetlen ifjúsági és kulturális tényezője lett. Ehhez sok-sok önkéntes munkára, az ügy iránt érzett szeretetre van szükség. Mindez azonban nem működne, ha valaki ezt nem működtetné szívvel – lélekkel. A mozgatórúgó Bames (Straub István). Ő az, aki több mint két évtizede hajtja, pörgeti a klubot. Ha kell, megharcol velünk, intézi az egyesület adminisztratív ügyeit, bankba megy, pályázatot ír és gyűjti maga köré azokat, akik egy-egy rendezvény megvalósításában segítségére vannak.

Kudarc élményeim – ez a mai rendhagyó kiállítás címe.
Egy idegennek valószínűleg egészen más jut eszébe e cím láttán, mint amit a kiállított anyag valós tartalma mutat. Arról szól, nektek mit jelent ez a klub. Mit adott hozzá életetekhez, élményeitekhez, felnőtté válásotokhoz.

Lehet szép összefoglalókat írni, lehet szociológiai elemzéseket végezni a klubról, semmi, de semmi nem adja vissza olyan valósághűen a Kud-ARC életérzést, mint az itt leírtak!
Kívánom, hogy ez a Kud-ARC történet a jövőben is így folytatódjon!
Találkozzunk veletek 25 év múlva ugyanitt!”

Fantasztikus bulival, kiállítással és világsztárokkal ünnepelte 25 éves  jubileumát a Kud-ARC Pinceklub, Solymáron!
Barcsik Géza felvételei
:

01_DSC0029 _DSC0094 _DSC0005 _DSC0036 _DSC0064 _DSC0122 _DSC0083 _DSC0097 _DSC0150 _DSC0169