Az autótolvajokra egyre szomorúbb idők jönnek

1664

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon új nyomozócsoportot kezdte meg működését – 2014. áprilisában – gépjárműtolvajok ellen. Az új csoport új munkamódszert vezetett be, így az eltelt másfél év munkája látványos eredményeket hozott.

A nagyobb felderítési eredményesség érdekében az lett a fő cél, hogy a lopásokhoz hátteret adó okmány- és azonosítójel-hamisítókat, illegális autóbontókat felszámolják, az orgazdákat elfogják. A csoport két főkoordinátora, Némedi Gábor ezredes és Rosta Tibor alezredes irányításával sorra fogták el az autótolvajok hátországát biztosító bűnözőket.

Munkájuk során hamis külföldi gépjárműtörzskönyveket, forgalmi engedélyeket, adás-vételi szerződéseket készítő illegális nyomdát számoltak fel. Alvázszám-hamisító és lopott autókat pihentető telephelyet derítettek fel, ahol több mint negyven lopott autót – Porschét, BMW-t, Mercedest – találtak. Az sem volt egyedi eset, hogy egy lopott autók legalizálására specializálódott műhely felszámolása során több autótolvaj is rendőrkézre került.

– A nyomozócsoport idén szeptember elsejével osztállyá alakult, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályán belül – mondta Némedi Gábor ezredes. – Lényegében azt a tevékenységet folytatjuk országosan, amit tavaly tavasszal elkezdtünk: az autólopások hátterét számoljuk föl. A tolvajok tettenérése ugyanis önmagában nem elég bizonyíték a gépjárműlopásra, a lopási szándékot a rendőrségnek kell bizonyítania, ami az ilyen bűncselekmények szervezettsége miatt nem egyszerű. Ráadásul a tettenéréses elfogás nagymértékű kockázattal járhat, hiszen a menekülő elkövetőnek semmi sem drága, nem érdekli, ha az elkötött kocsiban vagy másban kár keletkezik. Az a célunk, hogy a lopássorozatokat mihamarabb megszakítsuk, hogy minél kevesebb károsult legyen.

A nyomozók sikerét mutatják az adatok: míg 2010 első tíz hónapjában 3852 személyautót köröztek az országban, addig idén október 31-ig 1947-et. A nyomozási eredményesség 2010-ben 6,2 százalék volt, míg 2015 első tíz hónapjában 15,2.

TOP 10-es típus lista (2015. első nyolc hónapjának lopási adatai alapján):
Volkswagen (199), Ford (179), Suzuki (171), Renault (141), Opel (137), Toyota (129), Audi (84), BMW (83), Škoda (81), Honda (45)

Legyen gyanús:

  • ha nem a tulajdonos, hanem egy megbízott kínálja megvételre a kocsit, különösen, ha olyan adásvételi szerződéssel teszi, amelyen az eladó adatai már ki vannak töltve;
  • ha nincs gépjárműtörzskönyve, csak a forgalmi engedélye;
  • ha csak egy slusszkulcs van a néhány éves járgányhoz;
  • ha 20–30 százalékkal olcsóbb a piaci árakhoz képest.

A police.hu írása nyomán