Márton nap, és a katonákra emlékező 11 órai harangszó

1845
Szent Márton ábrázolás Pannonhalmáról (Fotó: nyugat.hu)

Márton nap alkalmából Kiss Csaba plébános gondolatait idézzük!

„Hogy ki volt Szent Márton? Ő a felebaráti szeretet önzetlen jelképe, korának meghatározó egyénisége, tanítója. Pannónia, azaz Magyarország területén született Kr.u. 316-ban. Rövid katonai pályája alatt történt, hogy a galliai (ma Franciaország) Amiens-be érkezve köpenye egyik felét egy szegénynek adta. Azon az éjjelen Jézust látta álmában, akit ő öltöztetett fel. E tettét ismerjük leginkább, de Gallia-szerte emlékeztek tanítására és arra, hogy gyógyító, csodatévő ereje volt, amivel a rábízottakat szolgálta.
Szent Mártonra ugyanakkor a korai szerzetesség atyjaként is tekinthetünk, hiszen az általa alapított kolostor hosszú évszázadokon keresztül meghatározta az Alpoktól északra élő keresztények életét. Rengeteg püspök került ki innen. Emlékezete egyházmegyéjében igen élénk maradt, mint jó pásztor és irgalmas szamaritánus. Ő tekinthető az első olyan szentnek az egyházban, aki nem vértanúság révén érdemli ki ezt a címet. Égi születésnapján ünnepeljük őt. Ünnepe egyben jelzi számunkra az időt, hogy vége a „kis farsangnak” és közeledik az Advent.”

Akikért ma 11-kor a harang szól

Ma 11 órakor megkondul a templom harangja, mellyel az I. világháborúban elhunyt katonákra emlékezünk. Nyugat-Európa több országában, és Ausztráliában november 11-én ezen a napon emlékeznek az I. világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény aláírására. A fegyverszüneti egyezményt Németország és a szövetséges hatalmak képviselői 1918. november 11-én írták alá. Hivatalosan ekkor (a tizenegyedik hónap tizenegyedik napján tizenegy órakor) értek véget a harci cselekmények a nyugati fronton.
Forrás: Wikipédia.