Ki lehet-e szabadulni Budapest fojtogató öleléséből?

1329
Pest megye számára elérhető uniós források (milliárd forint)

Több munkahely, minőségibb egészségügyi és szociális ellátás, jobb oktatási körülmények, szépülő települések, könnyebb közlekedés – egyebek mellett ezt várja Pest megye attól, ha sikerül leválnia Budapestről.

Pest megye jelenleg a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz tartozik, aminek következtében az ország más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat, mivel Budapest hatása miatt túl fejlettnek számít.

A mostani, 2014–2020-as időszakban például mindössze 50–70 milliárd forintnyi EU-s forrás kerülhet Pest megyébe, ami a különválással 700 milliárdra nőhet – magyarázta Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke, hogy miért akarnak leválni a központi régióról.

Szerinte az önállósággal járó pénzmennyiség óriási fejlődést hozna a térség számára, amire szüksége is lenne, hiszen az elmúlt évek forráshiánya látható nyomot hagyott: az óvodákban elfogytak a férőhelyek, nincs minden településen általános iskola, ahol van is, ott az épületek állagromlása és az infrastruktúra elavultsága okoz problémát, miközben a helyi háziorvosokra másfélszer annyi lakos jut, mint Budapesten. Nem tudták fejleszteni a közlekedési rendszert, folyamatosan romlik az utak állapota is. Mindezek ellenére Pest az egyetlen magyarországi megye, ahol nő a lakosságszám.

Év végéig eldől a kérdés

Önmagában persze az, hogy a Pest megyei önkormányzat megszavazta a változást, nem elegendő. Erről a kormánynak is döntenie kell, mégpedig gyorsan, hiszen Magyarországnak 2016 februárjáig kellene jeleznie az EU-nak, ha módosítani akarna a 2020 után érvényes régióhatárokon.

Végleges kormányzati döntés még nincs, egyelőre folyamatban van a szóba jöhető alternatívák vizsgálata – közölte a Miniszterelnökség, amely szerint a kormány az év végéig meghozza a döntését. Mint írták, olyan szempontokat is mérlegelniük kell, hogy ha hozzá is nyúlnak a rendszerhez, akkor hosszabb távon is működőképes, közigazgatás-szervezési szempontból is optimális rendszer jöjjön létre Közép-Magyarországon.

Mások kárára gazdagodhatna Pest megye?

Kengyel Ákos, a Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének egyetemi docense szerint területfejlesztési szempontból racionális ugyan, hogy egy egységes közép-magyarországi régióban gondolkozzunk, hiszen így könnyebb a közlekedési, szennyvízkezelési, vagy éppen hulladékgazdálkodási nagyprojekteket végigvinni, ám azt is látni kell, hogy az utóbbi időben egyre kevesebb uniós forrás jut a fizikai infrastruktúrára, a kormány inkább a gazdaságfejlesztést támogatja.

A változás ugyanakkor egyfajta értetlenséget is szülne, hiszen más megye is gondolhatná azt, hogy ők miért nem válhatnak ki az eddigi régióból, hogy több pénzhez jussanak.

A docens arra is emlékeztet, hogy az uniós forrásoknál van egy felső plafon, amelynél több támogatást az ország nem kaphat, így ha például Pest megye önálló régióvá is válik, úgy pénzt várhatóan más területektől venne el.

A szakember szerint már egy évtizede meg kellett volna hozni a szétválásról szóló döntést. Ez nem példa nélküli, erre Portugáliától, Írországon át Németországig több példát látni, ahol mind az volt a cél, mint itthon: hogy több pénzhez jusson az adott terület.

Dzindzisz Sztefan teljes írását a itt olvashatják.