A vitaminhiány 5 testi jele

1469

Amikor a testünk jelezni próbál valamit, például a vitaminhiányt, néhány furcsa dolgot is tapasztalhatunk. Miközben rengeteg feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, könnyen válhatunk vitaminhiányossá. Mivel vagy nem eszünk elegendő jó minőségű élelmiszert, vagy az elfogyasztott táplálék különböző emésztési zavarok miatt nem szívódik fel.

Mindez nem feltétlenül vezet komoly betegséghez, ám a szervezet vitathatatlanul megsínyli ezt. Következzen néhány szokatlan testi tünet, amelyből vitaminhiányra következtethetünk. A jó hír, hogy megfelelő tápálákozással mindezt korrigálhatjuk. Ám ha, valamiért mégsem sikerül, azonnal forduljunk orvoshoz.

  1. Repedések a száj sarkában.

Mi hiányzik? Vas, cink, B-vitaminok (B2, B3, B12). A vegetáriánusok különösen hajlamosak a vas- cink- és a B12-vitamin hiányára. Ugyanez vonatkozik azokra a fogyókúrázókra, akik nem jutnak elég fehérjéhez.
A megoldás: fogyasszunk minél több szárnyas, tonhalat, lazacot, tojást és szárított paradicsomot, mángoldot, szezámmagot, földimogyoró és hüvelyeseket (például, lencsét). Mivel a vas felszívódását a C-vitamin segíti elő, mely a fertőzések legyőzésében is nagy szerepet játszik, ezért érdemes ezeket a fogásokat brokkolival, pritamin paprikával, kelkáposztával kombinálni.

  1. Vörös, hámló kiütések az arcon, olykor más helyeken, hajhullás.

Mi hiányzik? Biotin (B7), mely a haj vitamijaként ismert. Míg a testünk elraktározza a zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K), a vízban oldódó B-vitaminból a felesleg gyorsan kiürül. Testépítők, figyelem! A nyers tojásban található fehérje ugyancsak gátolja a biotin beépülését!
A megoldás: inkább főtt tojást fogyasszunk, valamint, lazacot, avokádót, gombát, karfiolt, szóját, olajos magvakat, banánt.

  1. Fekete vagy fehér pattanásszerű dudorok az arcon, karon, combon.

Mi hiányzik? Esszenciális zsírsavak, valamint, A- és D-vitamin.
A megoldás: Fogyasszunk kevesebb telített zsírt, amit egyéként is gyakran hangsúlyoznak a szakemberek. Válasszuk inkább az egészséges zsírokat. Együnk több lazacot, szardíniát, dióféléket, mandulát, lenmagot, chia magot. Az A-vitamint leginkább „színes” zöldségekből nyerhetünk, mint sárgarépa, édesburgonya vagy a kaliforniai paprika. Azokban a hónapokban, amikor nincs elég napfény, nem árt, ha D-vitamint is szedünk. A szakemberek 2000 milligramnyi mennyiséget ajánlanak naponta. Az A- és K-vitamins segíti a D-vitamin felszívódását.

  1. Égő, viszkető, zsibbadó érzés a karban, a lábban, vagy más testrészen.

Mi hiányzik? B9-, B6- és B12-vitamin. Ezek hiány a periférikus idegekre hat, különösen azokra, melyek a bőrben végződnek. Ezek a tünetek gyakran társulnak szorongással, depresszióval, vérszegénységgel, kimerültséggel,valamint hormonzavarral.
A megoldás: együnk több spenótot, spárgát, céklát, babot, tojást, tengeri halat, szárnyast.

  1. Elviselhetetlen szúró fájdalommal járó izomgörcs a lábujjakban, a rüsztben és a vádliban.

Mi hiányzik? Magnézium, kalcium, kálium. A rendszeresen sportolók több ásványi anyagot veszítenek, köztük a vízben oldódó vitaminokat, mivel többet izzadnak.
A megoldás: Fogyasszunk banánt, mogyorót, mandulát, sütőtököt, almát, grépfrútot, brokkolit, kínai kelt, kelkáposztát, spenótot.