Bemutatkozik Németkér

2330
Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport

Egy különleges délutánra hív mindenkit a solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat. November 7-én szombaton, 16 órától egy Tolna megyei sváb település, Németkér élete és hagyományai elevenednek meg.

Szauer Ágnes moderátor kétnyelvű előadása, az egykori németkéri fotográfus, Molnár József 1933–1944 közötti felvételeit mutatja be, rövid történelmi visszatekintéssel. Szepi bácsi képeinek üvegnegatívjait 10 éve fedezték fel, az egykori Molnár-ház padlásán. A fotográfus megörökítette a falu ünnepeit, fontosabb eseményeit, dokumentálta a családi és baráti összejöveteleket is. A hagyományok bemutatását – a délutánon közreműködő – Németkéri Német Nemzetiségi Énekkar és Tánccsoport vállalta magára.

NÉMETKÉR
A Mezőföld löszhátának déli területein fekvő 1800 lakosú települést, a Paksot Cecével összekötő úton közelíthetjük meg. A község két település, Németkér és Hard egyesüléséből jött létre.
A vidék régóta lakott hely, a falu határában római kori leletek is előkerültek. Németkér nevét valószínűleg a honfoglaló Kér törzs után kapta, első írásos említése 1193-ból származik. A török időkben elnéptelenedett falut az 1785-ben, Aschaffenburg vidékéről érkező német telepesekkel élesztették újjá.
Németkér élénken őrzi sváb hagyományait. A falu legrégebbi házából a sváb tájházat alakítottak ki.
A környék páratlan természeti értékei 1987 óta védettek. A Látóhegy és a Hardi legelő természetvédelmi terület, a Kiskunsággal rokon homokvidék, ritka növény- és állatfajok menedéke.