Ha halloween, akkor sütőtökös pitetorta

2940

A halloween, mindenszentek, és halottak napja a kalendáriumban egymást követik. A halloweent – ami magyarul „mindenszentek előestéjét” jelenti – a mai napon ünnepeljük.

Az első, ami erről az ősi kelta hagyományról az eszébe jut az embereknek, az a töklámpás. Talán dereng még valami kép előttünk fehér leplekbe burkolt kislányokról és csontváznak öltözött kisfiúkról is. De a tök elengedhetetlen főszereplője az ünnepnek. Így recept rovatunkban is egy sütőtökös pitetortát mutatunk be ezen a héten.

GLUTÉNMENTES, VEGÁN ÉS PALEO SÜTŐTÖKÖS PITETORTA RECEPT

A recept egy 18 cm átmérőjű kis torta hozzávalóit tartalmazza, nagyobb tortához meg kell duplázni a hozzávalókat. (1 csésze: 240 ml, 1 csésze liszt: 150g)

A pitealap hozzávalói:
3 ek olvasztott kókuszzsír,
3 ek szobahőmérsékletű juharszirup (vagy folyékony édesítőszer ízlés szerint),
½ ek vanília esszencia
7 ek szobahőmérsékletű sütőtök püré
1 csipet só
½ ek fahéj
½ csésze kókuszliszt
3 ek tápióka liszt
A töltelék hozzávalói:
1 ¼ csésze sütőtök püré (szobahőmérsékletű)
1 csésze folyékony, de nem forró kókuszzsír,
½ csésze kakaópor
6 ek juharszirup (vagy folyékony édesítőszer ízlés szerint)
2 ek vanília esszencia
1 csipet só
1 ek fahéj
1/8 ek mindegyikből: szegfűszeg, jamaikai szegfűbors és szerecsendió
A pókháló hozzávalói:
2-3 ek növényi tej (mandulatej vagy egyéb)
1 ½ ek kókuszzsír, folyékony
2 ek kókuszvaj, felolvasztva
1/1 ek juharszirup
1/1 ek tápióka keményítő
Tetszőlegesen: néhány kakaóbab díszítésként vagy egyéb Halloween témájú édesség

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Olajozzuk ki a piteformát és tegyük félre.
  2. Egy közepes méretű keverőtálba rakjuk bele a kókuszzsírt, a juharszirupot, a vaníliát, a sütőtökpürét, a sót, valamint a fahéjat és botmixerrel keverjük simára. Adjuk hozzá a kókusz és tápióka lisztet és egy fakanállal keverjük alaposan össze.
  3. Kanalazzuk bele a masszát a piteformába, majd kézzel lapogassuk bele a tésztát a forma aljába és az oldalába, hogy pereme legyen. Egy villával szurkájuk meg az alját, hogy sütés alatt ne hólyagosodjon fel. Az előremelegített sütőben 20 perc alatt süssük meg. Miután megsült, rácson hagyjuk hűlni kb. 10 percet.
  4. Eközben a csokoládé töltelék hozzávalóit tegyük a robotgép keverőtáljába és hagyjuk, hogy simára keverje. Miután a pitetészta kihűlt, öntsük a tölteléket a pitetésztába és egy spatulával simítsuk el a tetejét.
  5. A pókháló keverék összetevőit keverjük simára. Először kezdjük csak 2 ek tejjel és fokozatosan adjuk hozzá a többi tejet, amennyiben szükséges, hogy a keverék folyékony legyen, de nagyon híg.
  6. A pókháló keveréket öntsük egy habzsákba és spirál alakban nyomjuk a pitetorta tetejére. A torta közepétől kezdve rajzoljuk a spirálgyűrűket, amíg elérjük a széleket, majd a közepétől kezdve egy fogpiszkálóval húzzunk vonalakat sugár alakban.

Tipp: Amennyiben marad (és biztosan maradni fog) a pókháló keverékből azt kiválóan fel lehet használni vegán, vagy paleo tejmentes kávé tejszínként.