Mindig a sárga úton – hétvégi színházi premierek

1457

Négy budapesti színház is bemutatót tart a hétvégén. Négy sokak által jól ismert téma, négy különböző műfajú, stílusú darab és mégis mind a négy ugyanarról szól: az emberi kitartásról, az élni akarásról, az optimizmusról.

JÁTÉKSZÍN
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Rendezte: Horgas Ádám
A főbb szerepekben: Szervét Tibor, Lévay Viktória, Benedek Miklós, Nagy Sándor, Zsurzs Kati, Szőlőskei Tímea
Charlie Gordon csodálatos szellemi fölemelkedése és méltóságteljes visszatérése korábbi énjéhez – Daniel Keyes Virágot Algernonnak című világhírű regényének Szervét Tibor által készült színpadi változata, mely a Játékszín műsorán szerepel először.

„Mindenki életének parabolája az az élmény, ahogyan a nemtudásból elindul kifelé, találkozik a világgal, élményeket él át, aztán ez visszafordul. A Charlie által befutott pálya archetipikus, ősi. Ez nem egy elvonuló ember tragédiája, hanem egy folyamatosan az élet felé törekvő ember története” – nyilatkozta a darabról Szervét Tibor.

RADNÓTI MIKLÓS SZÍNHÁZ
Heltai naplója
Rendezte: Deák Krisztina
Előadja: Bálint András
„Ezek a kusza följegyzések napról-napra íródtak lakásokban és pincékben, óvó- és illemhelyeken, kórházban, börtönben, menekülés és bujkálás közben.” Így kezdődik Heltai Jenő – eddig kiadatlan – ostromnaplója, melyben beszámol a hétköznapi borzalmakról, a csillagos házakról és a Gestapo börtönéről. Emlékezni kell és nem szabad felejteni, állapítja meg, bár „unokáink nem fogják ezt a kort megérteni”.

„Az ostromnapló olyan szemszögből mutatja be 44-et, ami szerintem teljesen ismeretlen számunkra. A zsidó származású Heltai az üldöztetés idején már 73 éves volt, a teste, a lelke, az agya mégis mindent kibírt és végig humorral szemlélte a saját kalandjait. Ez lenyűgözően groteszk írásokat eredményezett” – tudhattuk meg Bálint Andrástól.

THÁLIA SZÍNHÁZ
Simon Beaufoy: Alul semmi
Rendezte: Réthli Attila
A főbb szerepekben: Szabó Győző, Nagy Viktor, Vida Péter, Pindroch Csaba, Schell Judit, Gubás Gabi, Fodor Annamária
Két munkanélküli darukezelő csodálatos tervet eszel ki: férfisztriptízzel keresnek pénzt, hogy kisiklott életüket helyrehozzák. Elragadó, megindító történet a bolondos szervezésről, melynek végén összeáll a csapat. „Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!” A legendás film színpadi változatának magyarországi ősbemutatója.

Szabó Győzőnek nem ez az első „aputest”-et igénylő szerepe. „Két hónappal a Valami Amerika első részének forgatása előtt találkoztunk a rendezővel, és én akkor nagyon kisportolt voltam. Azt mondta, hogy azt szeretné, hogy az általam megformált figura ne a testével hódítson, hanem a dumájával – nyugodtan lehet kicsit pocakosabb. Tehát egy kicsit más aspektusból kellett megközelíteni a kérdést” – mesélte a színész.

VÍGSZÍNHÁZ
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Rendező: Marton László
A főbb szerepekben: Szilágyi Csenge, Telekes Péter, Wunderlich József, Csapó Attila, Lukács Sándor, Tahi Tóth  László,Hegyi Barbara, Kútvölgyi Erzsébet
Dorothy, Totó, Madárijesztő, Bádogember és Oroszlán Smaragdvárosba utazásának szívhez szóló története új értelmezésben kel életre a Vígszínház színpadán. A különleges látványvilágú díszletet Kentaur álmodta meg, a bűbájos jelmezeket Benedek Mari, a káprázatos bábokat pedig Hoffer Károly. Az Óz bábrendezője Ellinger Edina, az előadás koreográfusa Juronics Tamás. A világhírű dalok, az ismert és szeretett figurák izgalmas színházi kalandot ígérnek mindenkinek! Nem mese: ez az előadás valóban a csodák csodája.