Autósoknak! Hogyan készüljünk fel a télre?

1372

Az ősz beálltával, a tél közeledtével gyakrabban változnak az időjárási- és útviszonyok, mely megfelelően felkészített járművet és a nyári vezetéstől gyakran eltérő, óvatosabb vezetéstechnikát kíván a járművezetőktől.

Az optimálistól eltérő közlekedésre először a járművet és azok tartozékait kell felkészíteni:

  • Még a hideg idő előtt fel kell tölteni a hűtőrendszert és az ablakmosót fagyálló folyadékkal. Ha a gépkocsiban már van fagyálló, de régi, vagy többször utána töltöttük, ellenőriztessük le a szerviz állomásoknál, vagy benzinkútnál.
  • Ellenőrizzük az ablaktörlők állapotát, ugyanakkor lényeges az is, hogy a járművünk fűtő- és páramentesítő rendszere jól működjön.
  • Az erős lehűlés az akkumulátortól sokkal nagyobb teljesítményt von el, mint a nyári időszakban, ezért jól működő feltöltött akkumulátorral és tiszta, feszes sarukkal várjuk a telet.
  • A világító berendezések hibátlan működése is elengedhetetlen. Egyenként győződjünk meg a minden lámpa, fényszóró, illetve az irányjelző készülékek tisztaságáról és működéséről.
  • A gumiabroncs minősége, állapota életet menthet. Ha a napi átlag hőmérséklet +7 °C-ok alá süllyed a téli gumiabroncsokat ajánlott felszerelni.
  • Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

Az Országos Rendőr-főkapitányság, immáron negyedik alkalommal indította útjára a „Látni és látszani” elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampányát.

Ennek keretében 2015. december 10-ig a személy-, illetve tehergépkocsik és motorkerékpárok vezetői ingyenesen élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a kampányban résztvevő szervizekben járművüket, világító berendezéseit szakemberek átvizsgálják. A gépjárművek vizsgálatára magánszemélyek és cégek egyaránt jelentkezhetnek. A kampányban résztvevő optikusok pedig térítésmentes látásellenőrzéssel, továbbá hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket.

Az akcióban résztvevő szervizek címét (köztük van solymári is), valamint az optikusok elérhetőségét (a legközelebbi Pilisvörösváron) – sok hasznos tanáccsal egyetemben – a www.latnieslatszani.hu címen találják meg az érdeklődők.