Barcsik Géza, a 750 éves jubileum logójának tervezője: „Összefogásra van szükség”

2270
Barcsik Gáza és a díjnyertes logó

Egy nagy múltú, 750 éves település jubileumi logóját nem is olyan egyszerű megtervezni, hiszen az alkotónak számtalan szempontnak kell megfelelnie. A győztes pályázóval, Barcsik Géza grafikusművésszel beszélgettünk.

SO: Ha közelebbről megnézzük a díjnyertes logót, találunk benne madár- és növénymotívumot, Napot, Holdat. Mi a fő üzenete ennek a jelképegyüttesnek?

BG: A madármotívum egyértelműen megtalálható Solymár nevében is, a sólyomra utal, az égitestek pedig a világmindenség teljességére. A Nap és a Hold rengeteg címerben, népmesében feltűnik, fontos jelképek. A logó fő üzenete, hogy összefogásra van szükség, hogy valamit igazán sikerre vihessünk. A kétnyelvű felirat is Solymár kulturális örökségének közös ápolását erősíti, a község arculatát számomra nagyon szépen meghatározó svábság meghatározó részvételével. Az évszámot és a jelképeket övező ovális forma is erre utal. A bíráló bizottságból egyébként volt, aki ezt a formát a Pilisi-medence körvonalának látta. Én erre nem is gondoltam, de természetesen örülök a párhuzamnak…

SO: Mi volt az első érzés, amikor megtudta, hogy ön nyert?

BG: Az öröm természetesen, különösen azért, mert a bíráló bizottság tagjai egyhangúlag az én pályamunkámra voksoltak.

Tudta-e?
…hogy Barcsik Géza több mint 350 lemezborítót tervezett? Olyan neves előadóknak dolgozott többek között, mint az Omega, Szörényi Levente, Lerch István, Kaláka együttes, Szvorák Katalin, Herczku Ágnes, Nikola Parov vagy Horváth Charlie.