Októberi TOP 10

1482

Októberben ezeket a könyveket olvasták legtöbben solymári könyvtárban:

  1. Fábián Janka: Az angyalos ház
  2. Fekete István: Zsellérek
  3. Jo Nesbo. A fiú
  4. C.Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite
  5. Harris, Robert: Pompeji
  6. Méhes György: Gina
  7. Adler, Elisabeth: Ház Amalfin
  8. Paul Youb: A viskó
  9. Sebastian Barr: A tartalékos tiszt
  10. Kocsis G. István: Nikola Tesla

Fábián Janka: Az angyalos ház
A félreeső budai utcában álló romos házat, amely a homlokzatán lévő angyalszobrokról kapta a nevét, a XXI. század első éveiben életveszélyesnek nyilvánítják, és le akarják bontani, hogy szállodát vagy lakóparkot építsenek a helyére. A közelben élők azonban civil mozgalmat indítanak a patinás épület megmentéséért. Az elszánt csapat vezetője Zsuzsa, a gimnáziumi magyartanár, akit személyes élmények fűznek az angyalos házhoz. Több mint tíz éve, egyetemista korában ugyanis rendszeresen látogatta az egyik lakót, a százéves Hilda nénit, aki lediktálta neki az emlékeit.
Ezek a feljegyzések repítik vissza az olvasót az 1910-es évekbe, amikor az angyalos ház a fénykorát élte. Akkoriban nem csak a szobrokról nevezték így, hanem az ott lakó négy lány miatt is. Hilda, Márti, Manci és Lina, a négy barátnő együtt élik át a századelőn a felnőtté válás, és persze a szerelem, valamint a vele járó elkerülhetetlen csalódások édes-fájdalmas élményeit. A ház titokzatos – és mint később kiderül, felettébb vonzó – új lakója révén azonban akaratukon kívül még a korszak politikai cselszövéseibe is belekeverednek.
Fábián Janka háromkötetes családregénye, a nagy sikerű Emma-trilógia néhány hónap leforgása alatt ismertté tette a történész végzettségű fiatal írónő nevét. Hangulatos új regénye a múlt század eleji Magyarország történelmének egy rövid, de annál mozgalmasabb időszakát eleveníti fel, már-már detektívregénybe illő fordulatokkal.

FÁBIÁN JANKA
„Szabadon írok, mert ezt törvényemmé választottam. Szívem teljességéből írok, mert a szívre akarok munkálni.” (Kármán József: A nemzet csinosodása, 1794.)
A történész végzettségű Fábián Janka nosztalgikus történelmi regényei a magyar romantikus regényirodalom legszebb hagyományait idézik. A fiatal írónő 1973-ban született egy Pest megyei községben. Tizennégy éves korától él Budapesten. Jelenleg angol-francia nyelvtanárként dolgozik. Fábián Janka nem bízta a véletlenre írói munkásságának alakulását, így indulásként saját kiadásban jelentette meg könyveit.