Mit főzzünk ma? Történelmi receptek 1956-ból

1968

Amikor Magyarországon az életszínvonal a háború előttinek talán a fele volt, és a fizetésért megvehető áruk minőségét tudatosan rontották, vajon milyen recepteket ajánlhattak az olvasóknak. Megnéztük, a NŐK LAPJA 1956. október 11-i számából idézünk.

Zöldségleves húsgombóccal
A szokásos módon, különböző zöldségekből levest készítünk. Amikor a zöldségfélék megpuhultak, húsgombócokat főzünk bele. A húsgombóc készítése: 15 dkg sertéshúst ledarálunk, összekeverjük sóval, egy evőkanálnyi zsemlemorzsával, apróra vagdalt petrezselyem zölddel, egy egész tojással. Apró gombócokat formálunk belőle. Amikor a gombóc megfőtt, a levesbe tejfölös, lisztes habarékot keverünk, és még egyszer felforraljuk.

Rántott házinyúl
A fiatal házinyulat megtisztítjuk, akár a csirkét. Tetszés szerint feldaraboljuk. Minden darabot külön megsózunk, pirospaprikával behintünk, lisztbe, tojásba, morzsába forgatva, forró zsírban kisütjük.

Gyümölcsös darapuding
Édes tejbe darát főzünk, forrón belekeverünk 10–15 dkg darált diót. A dara felét vajazott formába tesszük és különböző főtt, apróra vagdalt gyümölcsöt rakunk rá. Befedjük a dara másik felével, majd lapos tálra tesszük. Tálaláskor gyümölcslével (málna- vagy narancsszörppel) leöntjük.

Burgonyafánk töltve
Fél kiló lisztből, 35 dkg főtt, áttört burgonyából, egy evőkanálnyi olvasztott zsírból, két tojásból, 3 dkg tejben kelesztett élesztőből, cseppnyi sóból, langyos tejjel kalácskeménységű tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk, majd meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára tesszük és kinyújtjuk. A tészta felére, ízlés szerint fűszerezett, előre megpárolt, darált húshalmocskákat rakunk. Befedjük a tészta másik felével, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró zsírban, szép pirosra sütjük, melegen tálaljuk.

Birsalma mustban
A birsalmát meghámozzuk, magházát kivesszük és a húsos részét szeletekre vágjuk. Egy liter édes musthoz 15 dkg cukrot, cseppnyi szalicilt veszünk. Felforraljuk, belerakjuk a birset és puhára főzzük. Forrón rakjuk üvegekbe, légmentesen lekötjük. Tíz percig gőzöljük.