A sörhöz leginkább a perec csúszik

1509

A délelőtti mise után a Zwickl Polka Party zenél, majd este nyolc óráig zenés morzsapartival várja közönségét a Schaumarer Oktoberfest. Természetesen ezen a héten főzőrovatunkban sem szerepelhet más, mint hagyományos oktoberfest receptek.

A sörhöz leginkább a perec csúszik, amit ehetünk obatzdával (leginkább a mi körözöttünkhöz hasonló), vagy bajor hússalátával.

BAJOR PEREC

Hozzávalók:
– 50 dkg liszt
– 3 dl tej
– 5 dkg friss élesztő
– 1 kávéskanál só
– 1 kávéskanál cukor
– 4 dkg margarin, vaj vagy zsír
– 1 liter víz
– 3 evőkanál szódabikarbóna
– liszt a szóráshoz
– zsiradék a tepsihez

Az élesztőt felfuttatjuk kevés tejben a cukorral, majd összekeverjük a liszttel, a sóval, a tejjel, a vajjal (margarinnal vagy zsírral). Addig gyúrjuk, míg rugalmas és sima tésztát kapunk. Lefedve fél órát kelesztjük. Akkor jó, ha a duplájára nőtt. Ezután lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, hosszúkás tömböt formálunk, ezt  14 részre osztjuk, és 30 cm hosszú rudakat sodrunk mindegyikből úgy, hogy a közepük vastagabb legyen. Pereceket formázunk, 15 percig kelesztjük, majd hűtőben 1 órát pihentetjük.
Mielőtt lejárna az egy óra, felforraljuk a vizet, és nagyon óvatosan beletesszük a szódabikarbónát. A pereceket ebben a forrásban lévő vízben 30 másodpercig úsztatjuk, majd szűrőkanállal kivesszük, és a zsiradékkal kikent tepsire tesszük. Megszórjuk nagy szemű sóval vagy, köménnyel, reszelt sajttal, tökmaggal. Hideg sütőbe tesszük, 220 fokon 18–20 perc alatt arany barnára sütjük.

OBATZDA

Hozzávalók:
– 10 dkg érett camembert sajt
– 20 dkg krémtúró
– 5 dkg lágy vaj
– 1 fej hagyma
– 1 teáskanál pirospaprika
– 1,5–2 dl sör
– só, bors, kömény (őrölt)

A hozzávalókat (a sör kivételével) az apróra vágott hagymával és ízlés szerinti mennyiségű fűszerekkel összekeverjük. A sört eztán apránként dolgozzuk hozzá, hogy szinte habos legyen.

BAJOR HÚSSALÁTA

Hozzávalók:
– 50 dkg párizsi (esetleg szafaládé)
– 1–2 fej vöröshagyma
– 10–15 dkg ecetes uborka (elhagyható)
– 4–5 ek olaj
– 2 ek fehérborecet
– só, őrölt bors
– tálaláshoz: snidling, retek

A párizsit vágjuk fel fél centiméteres szeletekre, majd a szeleteket vékony csíkokra, az uborkákat szintén vékony szeletekre, majd csíkokra. Ha szafaládéval dolgozunk, vágjuk vékony karikákra. Készítsük el az öntetet. Ehhez adjuk a fűszereket az ecethez, és mini kézi habverővel dolgozzuk bele az olajt. A hagymát vágjuk kockákra. A felvágottat és az öntetet keverjük össze, adjuk hozzá a hagymát és az uborkát. Legjobb, ha két villával végezzük az összekeverés műveletét. Snidlinggel megszórva, esetleg vékony szeletekre vágott retekkel tálaljuk.