Üzenet a múltból

2527

„Érdemes folytatni a képnézegetőt!” – meséli lelkesen Elischné Draxler Erzsébet, akit sokan ismernek Solymáron, hisz az ő nevéhez fűződik a „Hazára találva”, illetve a tavaly megjelent „Kedves iskolám” című képeskönyv, és családfakutatóként is többen felkeresik.

Enzcmann Lászlóval havonta egy alkalommal várnak mindenkit a művelődési házba, hogy az összegyűjtött régi fényképeket kivetítve, minél több információt feljegyezhessenek a múlt egy pillanatáról, az utókor számára.

„Az emberek kezdik megérteni, miért fontos a képeket pontosan dokumentálni. Ebben erősített meg, amikor megláttam a fényképet, amit Kuruczné Dorozsmai Borbála hozott megmutatni. Precíz leírás a felvételen látható személyekről és a hátoldalon a felirat: Emlék Bonomitól, 1937. január 8. Solymár, Pfeiffer Erzsébet. Mindez igen nagy ritkaság” – tudjuk meg Elisch Erzsitől, hiszen sokszor állnak tanácstalanul egy-egy kép előtt, mert senki sem ismeri annak eredetét vagy a rajta látható személyeket.

kenez2

„A különleges képet Dr. Bonomi Jenő néprajzkutató és fotográfus készítette, aki a Buda környéki német falvak néprajzának, történetének dokumentálásával foglalkozott. Szívesen fényképezte a népviseletet és az épületeket is, majd a fotókat felhasználta könyvei illusztrációjaként. Írásai értékes forrást jelentenek a családfakutatóknak, helytörténészeknek.

A fénykép a mai református templom helyén álló ház udvarán készült. A tipikus, hosszú parasztház, két családnak (Milbich, Bruckner) adott otthont. Udvara közös volt a vele szemben álló, hasonló építésű házzal, ebben Posovszki (Pétervári) család lakott. 1946-ban mindhárom családot kitelepítették Németországba. A hátterében, az utca másik oldalán látható Tallér Mátyás háza, mely a József utca és Dózsa György utca sarkán áll. A tulajdonos vegyeskereskedést működtetett az utca felé eső szobában.

A képen látható személyek balról jobbra: Tarlós Mártonné (Schäffer Anna), Sarlós Józsefné (Schokátz Teréz), Borosházi Józsefné (Taller Teréz), Bruckner Julianna (a ház lakója, édesanyja híres javasasszony, a gyógyfüvek ismerője volt), Merényi Bernátné (Dauner Teréz), Dorozsmai Istvánné (Pfeiffer Erzsébet).

Ezúton is szeretnék mindenkit biztatni, hogy nézze át a fényképes fiókokat, mert még találhatnak benne olyan kincseket, melyek értékes információkat tartalmaznak. Aki teheti, jöjjön el október 28-án szerdán, délután 4 és 6 óra között a művelődési házba. Fejtsük meg együtt múltunkat!” – teszi hozzá Elischné Draxler Erzsébet.