3 gyors vasárnapi reggeli

3641

Hogy a kiegyensúlyozott reggeli egyenlő lenne a száraz zabkorpa elnyammogásával? Ugyan! Remek kajákkal is indulhat a nap, amik energiát adnak és még finomak is.

Szőlős-túrós zsemle (Nagy Tünde receptje)

Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 tk sütőpor
8 dkg cukor
6 dkg lágy vaj
1 tojás
25 dkg túró
2 ek tejföl
1 ek tej
kis fürt szőlő (aszalt gyümölcsökkel is működik)

Az alapanyagokat mérleg segítségével kimérjük. Egy keverőtálba öntjük a lisztet, elkeverjük a sütőporral. Hozzáadjuk a cukrot, a lágy vajat, a tojást, a túrót, a tejfölt és összegyúrjuk a tésztát. Dolgozhatunk kétkarú robotgéppel is. A legvégén hozzágyúrjuk a szőlőszemeket is. Kis zsemléket formálunk belőle, majd megkenjük a tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt pirosra sütjük.
TIPP: a tésztát összeállíthatjuk előző este is.

Scone, a skót édes zsemle

Hozzávalók:
500 g finomliszt
2 tk sütőpor
1 tk só
1 púpozott ek cukor (25 g)
70 g vaj
2 tojás
2 kis doboz (egyenként 140 g) joghurt
1 ek ásvány, -vagy szódavíz
Tetejére:
1 felvert tojás
barnacukor

Azzal kezdünk, hogy a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A lisztet alaposan elkeverjük a sóval, sütőporral és a cukorral. Belemorzsoljuk a vajat (késes aprítóval a legegyszerűbb). Egy tálba felütjük a tojásokat, felverjük és elkeverjük benne a joghurtot. A liszt közepébe mélyedést készítünk,  ide öntjük a tojásos keveréket. Kézzel – gyors, de gyengéd mozdulatokkal – összeállítjuk a tésztát. Nem szabad erőteljesen gyúrni, mert a tészta igen nehéz lesz.
Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egy hullámos szélű linzer szaggatóval 11–12 db pogácsát szúrunk ki belőle.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket és azonnal lekenjük egy egész felvert tojással. A tetejüket megszórjuk kristálycukorral és a forró sütőben 10-12 perc alatt pirosra sütjük.
Még langyosan kettészedjük és megtöltjük.
Tölteléknek használhatunk friss gyümölcsöt vagy akár lekvárt is, és mellé bőkezűen adagoljunk tejszínhabot.

Eredeti amerikai palacsinta

Hozzávalók:
20 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
egy csipet só,
fél evőkanál kristálycukor,
3 dl tej,
1 tojás,
5 dkg vaj

A lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport alaposan elkeverjük egy nagy tálban, majd apránként hozzáadjuk a tejet, és simára keverjük, majd a hozzáütött tojást eldolgozzuk. Mikrohullámú sütőben megolvasztjuk a vajat.
Ha teflonserpenyőt használunk, sütéskor csak az első palacsinta alá kell egy kis vajat tenni, a többi már szépen kisül vaj nélkül is. Felforrósítjuk a serpenyőt, majd takarékra vesszük a lángot, mert különben a palacsinták alja megég, de még nem lesznek eléggé átsülve ahhoz, hogy megfordítsuk őket. A palacsintákkal nem kell beteríteni az egész serpenyőt, mint a magyar palacsintával szokás, egymás mellett 2-3 kisebb lepényt is süthetünk. Ha a palacsinták széle elkezd bőrösödni, akkor egy nagy, lapos kanállal nyúljunk alájuk, és fordítsuk meg őket egy gyors, határozott mozdulattal. Az a jó, ha a tészta szép, aranybarna színű. A másik oldalt már csak néhány pillanatig kell sütni, ez után mehet a kész palacsinta a tányérra.
TIPP: a palacsinta sós és édes változatban is készíthető.