Mit főzzek ma?

2261

Óvodát vezet, saját blogjára és gasztronómiai magazinokba ír, de elsősorban anya. A Solymáron élő Nagy Tünde receptjei:

Narancsos szilvaleves

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg szilva
5 dl víz
4 dl száraz vörösbor
8 dkg barna cukor
2 narancs leve és héja
1 rúd fahéj
2 csillagánizs
¼ mk szegfűbors
8 szem szegfűszeg
2 dl zsíros tejszín

A megmosott szilvákat  négyfelé vágjuk, a magját eltávolítjuk.
A cukrot karamellizáljuk.  Ha felolvadt, és édes karamell illata van, hozzáadjuk a szilvát, rövid ideig pirítjuk, majd hozzáöntjük a vizet, a bort a narancsok levét, beletesszük a fűszereket és belereszelünk egy kevés a narancs héjat is. 10-15 perc alatt megpuhul a szilva, ekkor lehúzzuk a tűzről és hagyjuk hűlni. A fűszereket (fahéjrúd, csillagánizs, szegfűszeg) eltávolítjuk a levesből, és botmixerrel simára pürésítjük. Amikor ez kész leveses tányérokba vagy csészékbe szedjük, a tetejükre spirál alakban tejszínt csorgatunk és kandírozott narancshéjjal is megszórhatjuk.

Édesburgonya főzelék szezámmagos csirkenyárssal

Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma
80 dkg édesburgonya
3 ek olaj
2,5 dl tejföl
pici citromlé

5 ág kakukkfű
40 dkg csirkemellfilé

frissen őrölt bors
5 ek szezámmag
1 ek vaj
Nyársak

Az édesburgonyát megpucoljuk, megmossuk és 2×2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Egy lábast előmelegítünk, beleöntjük az olajat és a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk az édesburgonyát, félig felöntjük vízzel, majd lefedve puhára főzzük. Sózzuk, belekeverjük a tejfölt. ekkor már nem főzzük. A kakukkfű leveleit is hozzákeverjük, kevés citromlével ízesítjük.
A csirkemellet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd felcsíkozzuk. A nyársakat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, hogy ne szálkásodjon a hús felszúrásánál. A húscsíkokat az olvasztott vajjal megkenjük, sózzuk, borsozzuk és a szezámmagba forgatjuk, majd feltekerve nyársa tűzzük és serpenyőben közepes lángon körbesütjük. A főzelékkel kínáljuk.

Tejfölös panna cotta karamellizált szőlővel

Hozzávalók:
3 dl tejszín
3 dl tejföl
3 zselatinlap
1 vaníliarúd
2 ek porcukor
3 ek kristálycukor
2 ek víz
fél fürt szőlő

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt a tejföllel és a porcukorral összekeverjük, majd felmelegítjük forráspontig. A zselatinlapokat feloldjuk a forró tejszínben, majd a vaníliarudakat kiszedjük és poharakba adagoljuk a folyadékot és hűtőben kihűtjük.

Jöhet a KARAMELLIZÁLÁS:
A hiedelmekkel ellentétben karamellizálni nem bonyolult dolog! Néhány szabályt kell csak betartanunk ezzel kapcsolatosan.

  1. Világos aljú edényben a legkönnyebb, hiszen ebben látszik a karamell színének változása
  2. Az edény mérete akkora legyen, hogy a karamellizálandó cukormennyiség max. fél cm vastagon álljon a lábasban. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy az alja megégjen, a teteje pedig kristályos maradjon.
  3. Ha már a 75-80 százaléka a cukornak borostyánszínű, akkor lehúzhatjuk a tűzről

A folyamat:
A cukrot a lábasba öntjük és alacsony lángon hagyjuk, hogy magától megkaramellizálódjon. Nem kevergetjük, nem piszkáljuk. A végén hozzáöntjük a vizet, ekkor prüszköl, fröcsög, vigyázzunk! Majd ha a karamell felolvadt a vízben, akkor hozzáadjuk a kimagozott szőlőt.
A karamellizált szőlőt a kihűlt panna cottával kínáljuk. Jó étvágyat!