Erdei lakoma – különlegességekkel

1566

Az állatok világnapja alkalmából, a Budakeszi Vadaspark számos programmal várja az érdeklődőket.

A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. Teszik ezt, a Budakeszi Vadasparkban is október 3-án, ahol most is – ahogy az év többi napján is – minden az állatokról szól majd, de ezen a napon több programmal és rengeteg izgalmas újdonsággal.

Tudta-e?
Az állatok világnapját 1931. óta ünnepelik minden esztendőben, Szent Ferenc az állatok védőszentjének halála emléknapján. Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, és már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

A Budakeszi Vadaspark idén csatlakozik az Európai Madármegfigyelő Napokhoz és a madaras programon minden érdeklődő megismerheti a madárgyűrűzés mozzanatait, a madármegfigyelő túrán pedig sok érdekes információt megtudhat hazánk szárnyas szépségeiről.

A madárgyűrűzés menete:
Gyűrűzéskor a madarakat függönyhálókkal fogjuk meg, majd egy fém gyűrűt teszünk a lábukra, melyen a településnév és egy betű-szám kombináció található, így minden madár egyedi jelölést kap.
Különböző biometriai adatok (szárnyhossz, tömeg) felvétele után szabadon engedjük őket. Ezeket az adatokat elküldjük a Madárgyűrűzési Központba ahol bekerülnek egy nagy országos adatbázisba. Ezáltal, ha máshol, akár külföldön visszafogják a megjelölt madarakat, követni tudjuk a vonulásukat, mozgásukat. Ezzel a módszerrel könnyen felmérhető egy adott terület madárvilága.

A madárgyűrűzés története:
Magyarországon, a világon harmadikként, 1908-ban kezdték meg a madarak gyűrűzését. Az első évben 27 madárfaj 1064 példányát jelölték meg. A Madárgyűrűzési központ ma már több mint 250.000 madár 430.000 megkerülési és megfigyelési adatát tartja nyílván, amiből 25.000 külföldi vonatkozású.

És hogy ne csak a szemünk és agyunk jusson táplálékhoz, arról a „mozgó piac” fog gondoskodni, ahol termelői finomságokat, kézműves különlegességeket lehet majd kóstolni – itt az ínyenceknek „feltálalják” az erdőt-mezőt.
Ezen a napon akár örökbe is fogadhatunk egy (vagy akár több) négylábú kispajtást, hiszen a Pilis Budai Kutyások Egyesülete is részt vesz a vadaspark programján. Aki teheti, vigyen haza egy zsáknyi, soha ki nem hűlő szeretetet kutyus, vagy cicus formájában – buzdítanak a szervezők.

A részletes program ide kattintva olvasható.