Alvásiskola 2. – 5 tanács a jobb alvásért

1759

Volt már olyan, hogy nehezen aludt el? Vagy elaludt, aztán hamar felébredt? Vagy hosszan alszik és mégsem kipihent? Mindenki szeretne jobban aludni. Az alvászavar gyakoribb, mint gondolnánk.

Az, hogy másnap fáradtak vagyunk egy rossz éjszaka után, csak a jéghegy csúcsa. Nem is gondolnánk, de alvásmegvonással az IQ is csökken.
Egy kutatás alátámasztja, hogyha valaki kevesebb, mint 7 órát alszik hétköznapokon, és csupán körülbelül 40 perccel többet hétvégeken, a napi feladatokban 90 %-kal teljesít majd rosszabbul, mint a kipihent emberek.
Az, hogy másnap mélyebbek a szarkalábak, megint csak a legkevesebb. Ha fáradtak vagyunk, hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, a türelmetlenségre, egyszerűen nehezebben vagyunk boldogok.
Egy másik kutatás kimutatta, hogy az alvásmegvonásos emberek egyszerűen nem emlékeznek a kellemes emlékeikre, a kellemetlen emlékeket azonban tökéletesen elő tudják hívni. És ha ez még nem lenne elég, a kevés alvás hozzájárulhat a korai elhalálozáshoz is.
Alvásszakértőnk rávilágít, hogy melyik a legnagyobb hiba elalvás előtt, hogy hogyan aludjunk mélyebben és elárulja a meglepő titkot, hogy miért kelünk fel az éjszaka közepén.

  1. A legnagyobb hiba elalvás előtt

Az okostelefonok, a tabletek és az esti tévénézés nagyon sokat árt a minőségi alvásnak. Ha elalvás előtt a kütyünket nyomkodjuk, vagy tévét nézünk, az agyunk a beérkező kék fényt napfényként fogja fel, és azt az üzenetet küldi a szürkeállománynak, hogy ideje felébredni.
A kutatás szerint, ha 10 percig nyomogatjuk a telefont elalvás előtt, az megegyezik egy fél óra sétával a verőfényes napon. Ha az agyunknak azt az üzenetet küldjük, hogy a napfényes utcán sétálgatunk, nyilván nem akar elaludni. Ha éjszaka felébredünk és gyorsan ránézünk a Facebookra vagy az e-mailekre, megint csak rengeteg kék fényt küldünk az agynak és hosszú ideig nem fogunk tudni elaludni.
Az alvásszakértő szerint ez ugyanakkor jól jöhet, ha valami miatt ébren kell maradnunk, például ha éjszaka dolgoznunk kell.

  1. A megfelelő esti rutin kulcsfontosságú

Csakúgy, mint reggeli rutin, az esti rutin is rendkívül fontos. Mi az első lépés? Például az, hogy ne igyunk alkoholt elalvás előtt. Csalóka, mert úgy tűnik, elálmosodunk tőle, ám valójában az alkohol meggátolja a mély alvást. Egy-két órával az elalvás előtt ne igyunk alkoholt, mert egész éjszaka éber fázisban fogunk aludni, sőt, reggel szörnyen érezzük majd magunkat.
Az alvásszakértő szerint lefekvés előtt nagyon sokat segítenek a pozitív gondolatok is. A legnagyobb ellenség ugyanis a stressz. Ha nem tudjuk elterelni a gondolatainkat a rossz dolgokról, egy olyan egyszerű gyakorlatot ajánl, hogy az ábécé betűjéhez kössünk egy-egy gyümölcsöt, és mondjuk végig az egész ábécét, miközben elképzeljük a gyümölcsöket. Így elterelődnek a gondolataink a negatív dolgokról. Meditáljunk, vagy írjuk le a negatív gondolatokat és tegyük be a papírt a fiókba.
Ha nem tudunk elaludni, inkább keljünk fel, hogy az agyunk az ágyat ne az ébrenléttel, hanem az alvással kösse össze. Keljünk fel, és csináljunk valami egyszerű, megnyugtató dolgot, és ha elfáradunk, feküdjünk vissza.

Az esti rutin tehát nagyon fontos. De mi van a napközbeni alvással? Az is rendkívül sokat segíthet.

  1. A napközbeni alvás titkai

Nem jó ötlet napközben 1 óránál többet aludni. 20-30 perc tökéletesen elég – de még 5 perc is nagyon sokat számít.
Az alvásszakértő rávilágít, hogy 20–30 perc elképesztően meg tudja dobni a kreativitást és a koncentrálóképességet. A NASA kutatásai szerint azok a pilóták, akik 25 percet aludtak napközben, 35%-kal éberebbek és 50%-kal koncentráltabbak voltak. A napközbeni szunyókálástól sokkal jobban működik az agy, még akkor is, ha éjszaka nem aludtuk ki magunkat. Ha éjszaka nem is tudtunk nyugodtan, mélyen aludni, még mindig növelhetjük agyunk teljesítőképességét, és megadhatjuk agyunknak a lehetőséget, hogy összegezte az új információt, úgy, hogy napközben alszunk egy rövidet.
Ha azon aggódunk, hogy nem ébredünk fel időben, az alvásszakértő azt javasolja, hogy közvetlenül elalvás előtt igyunk meg egy csésze kávét. A koffein körülbelül 25 perc után hat.

De mi történik akkor, ha nem tudunk éjjel rendesen aludni?

  1. Az éjszakai felébredés teljesen természetes dolog

Kutatások bizonyítják, hogy az éjszakai alvásnak két elkülöníthető fázisa van. Így hát, ha az éjszaka közepén felébredünk, az teljesen természetes és normális. Az elektromos áram feltalálása előtt az emberek tisztában voltak ezzel a jelenséggel, így elkülönítettek egy „első alvási” és egy „második alvási” szakaszt. A kettő között kártyáztak, vagy találkoztak a barátaikkal. Ha felébredünk éjjel és nem tudunk visszaaludni, nincs semmi gond. Keljünk fel, és 20 percig csináljunk valamit. Semmiképp se feküdjünk az ágyban azon szorongva, hogy nem tudunk visszaaludni.
Egyáltalán nem rossz dolog tehát, ha éjszaka felébredünk, sőt! Egy kutatás szerint az az időszak, amit az ember éjjel ébren tölt, a nap egyik legnyugodtabb, legkiegyensúlyozottabb ideje. A testünk kémiailag ilyenkor olyan állapotban van, mintha egy napot egy wellness szállóban töltöttünk volna.

És van még egy probléma, amellyel már mindenki találkozott: több mint 8 órát alszom, mégsem vagyok kipihent, sőt nyúzott vagyok és rosszkedvű. Miért van ez? Íme, a válasz:

5. A 90 perces szabály a jobb alváshoz

Testünk alvás közben 90 perces ciklusokon megy keresztül. Ha egy ilyen ciklus közepén ébredünk fel, teljesen mindegy, hogy mennyit pihentünk, nem fogjuk jól érezni magunkat. Tervezzük meg az alvásunkat és állítsuk be az ébresztőórát úgy, hogy kijöjjenek a másfél órás ciklusok. Ez a 90 perces szabály.
90 perc alatt a testünk könnyű alvásból a mély-alvási szakaszba jut. Ebben a szakaszban az agy álmokat kreál. A 90 perces ciklus végén az emberi test újra a könnyű fázisba kerül. És ezek a ciklusok újra meg újra következnek egymás után. A legjobban akkor járunk, ha egy ilyen ciklus végén ébredünk fel.