Velence, Róma, Palermo

1635

„Mit főzzek ma?” rovatunkban olasz ételekkel ismerkedünk. Továbbra is várjuk receptötleteiket az info@solymaronlie.hu címen!

Az olasz konyha, az egyik legismertebb és legnépszerűbb szerte a világon. A fogások elkészítése nem kíván bonyolult konyhatechnikai ismereteket, nincs szükség különleges alapanyagokra – nélkülözhetetlen viszont az olívaolaj, a fekete bors, a bazsalikom, a rozmaring és a parmezán sajt. Az olaszok nem nagy húsfogyasztók, de azért minden olasz család asztalán megtalálható, a tészta- és zöldségfélék mellett. Itáliai íz-utazásunkban Földvári Zsuzsa volt segítségünkre.

Bableves (Velence)

Hozzávalók:
– 1 kg bab
– 2 hagyma
– 200 g húsos szalonna
– 50 ml olivaolaj
– 3 krumpli
– 2 sárgarépa
– 2 gerezd fokhagyma
– kevés petrezselyem
– reszelt parmezán sajt (fakultatív)
– 2 babérlevél
– zöldségleves (kockából)
– 2–3 zsálya levél
– kevés rozmaring
– só
– bors

Bő vízben megfőzzük a babot a babérlevéllel. Összeaprítjuk a hagymát, a répát és a szalonnát, lereszeljük a krumplit. Kis olajon megfuttatjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a hagymát, a répát, az apróra vágott szalonnát, majd a reszelt burgonyát. Végül a babot leszűrjük és azt is hozzáadjuk, felöntjük a zöldséglevessel és beletesszük a rozmaringot és a zsályát.
Fél óra főzés után kivesszük a bab felét, átpasszírozzuk, majd visszatesszük a levesbe.
Néhány percig még főni hagyjuk, majd meghintjük a petrezselyemmel.

Borjúszelet  (Róma)

Hozzávalók:
– 300 g borjú hús
– 100 ml fehér bor vagy citromlé
– finom liszt
– extra szűz olivaolaj
– só
– bors

Megtisztítjuk a húst minden zsíros résztől, megforgatjuk a hús szeleteket a lisztben, majd leszórjuk a felesleges mennyiséget. Felmelegítve egy kevés olajat, megpirítjuk a hús mindkét oldalát, kivesszük és félretesszük.
A bort vagy a citromlevet és egy kevés lisztet habverővel összekeverünk, majd hozzáadni fél pohár vizet, hogy ne legyen erős a bor íze. Forraljuk 1 percig, majd beletesszük a húst és főzzük, míg a hús meg nem puhul.

Szicíliai narancsdesszert (Palermo)

Hozzávalók:
– 4 nagy narancs
– 15 dkg porcukor
– 2 kávéskanál triple sec
– 2,5 dl víz

A jól megmosott narancs héját lereszeljük, azután óvatosan meghámozzuk. A vizet porcukorral lassan felmelegítjük, amíg a cukor meg nem olvad, akkor öt percig forraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a likőrt. A narancsot gerezdekre bontjuk, a magokat eltávolítjuk, ráöntjük a forró szirupot, s hagyjuk kihűlni.