Solymári szellem Vörösváron

1616
Épül id. Milbich Tamás díszlete, a solymári művelődési házban

Azt nem tudni, van-e kötődési pont a solymári és pilisvörösvári sváb kultúra szellemvilágában, de ha eddig nem volt, szeptember 27-től bizonyára lesz. Hiszen a Hartmann Hilda által írt és rendezett komédia, most a pilisvörösvári Művészetek Háza színpadán fakasztja nevetésre a közönséget.

Akik a június 11-i budaörsi premierről vagy a szeptember 11-i – teltházas – solymári előadásról lemaradtak, most megnézhetik miben lehet segítségünkre egy vidám szellem. A Kompanei sváb amatőr színtársulat és a Hagyományőrző Asszonykórus előadása szeptember 27-én vasárnap, 18 órakor kezdődik. Jegyek 1 000 Ft-os áron elővételben a helyszínen (Művészetek Háza – Pilisvörösvár, Fő utca 127.), vagy a solymári művelődési házban (Solymár, Templom tér 25.) vásárolhatók.

A Hutoto rövid története

A Hutoto a solymári sváb kultúrában ismert szellem, aki néha segítőkészen, néha tréfálkozva vagy megleckéztetően bukkan fel. A darab a mariazelli zarándoklatra készülő családok kerettörténetében mutatja be a Hutotóról ismert anekdotákat.
A komédia az 1930-as években játszódik Solymáron. A tíz gyermekes Teichthauns Péenatl évtizedek óta ígérgeti feleségének, hogy elviszi Mariazellbe, bár ehhez zsugorisága miatt nem nagyon fűlik a foga. Az egész Oltáregylet készül az ezévi zarándokútra. Az asszonyok ládába csomagolják legszebb ruháikat, sütnek-főznek, a férfiak legjobb boraikat válogatják. Péenatl már nem tud kibújni az évek óta tartó ígérgetés alól, így ők is készülődnek. A fösvénységéről faluszerte ismert férfi csak nem tud a szerinte felesleges költekezésbe belenyugodni, ezért végső elkeseredettségében barátjához, Taumashoz fordul segítségért. A két cimbora az útra összekészített utazóládát elrejti. A láda eltűnését a Hutotóra fogják. Nem várt fordulat során előkerül a láda, és az árulkodó nyomok a tettesekhez vezetnek. Ez a csíny a fukar és spórolós Teichthaunsnak sok pénzébe kerül.