Mit olvasnak Solymáron?

1484
Balogh Istvánné könyvtárvezető

A solymáriak a színvonalas szórakoztató irodalmat kedvelik a legjobban. Mostanában leginkább a pergő cselekményű, mély társadalomrajzot is kínáló skandináv krimiket. Az újdonságok pedig mindent visznek.

„Solymáron az országos átlagnál jóval többen járnak könyvtárba” – mondja Balogh Istvánné, a könyvtár vezetője. Még az országos érték 6–8 százalék, addig Solymáron a helyiek 11 százaléka számít rendszeres könyvtárlátogatónak. Ez 1100–1200 főt jelent évente. Az intézmény szerencsés, mert nem csak az önkormányzattól kap nagyvonalú támogatást, hanem nemzetiségi könyvtárként is figyelemre méltó juttatásban részesül. Ezekhez jönnek még a pályázatokon elnyert pénzek. Jelenleg 24 800 kötettel rendelkeznek egy közepes lakásnyi területen, 84 négyzetméteren, amit már jó ideje kinőttek.

„A solymáriakat kicsit el is kényeztettük” – folytatja Balogh Istvánné. „Hiszen itt mindig megtalálják a könyvtermés legjavát. A friss Nobel-díjasok köteteit éppúgy, mint a legújabb bestsellereket. A kedvenc szerzők többek között Danielle Steel, Nora Roberts, Fejős Éva, Karin Alvtegen és Nyáry Krisztián, aki legutóbb a könyvtár vendége is volt. Ez az író-olvasó találkozó is ugyanolyan remekül sikerült, mint a több.” Balogh Istvánné örömmel meséli, hogy a solymáriak mindig érdeklődőek egy ilyen eseményen: bátran kérdeznek, minden újdonságra nyitottak.

Érdekesség, hogy rengeteg adománykönyvet kapnak. Ott jártunkkor épp egy közepes nagyságú papírdoboznyit. Így vezették be a Tesz-Vesz polcot, ahova azokat a köteteket rakják ki, melyeket valamiért már nem tudnak bevételezni. Ezekből bárki ingyen vihet. A másik jól működő újítás az Újdonságok polc. Ezt azok szeretik a legjobban, aki nem határozott céllal, csak nézelődni térnek be a könyvtárba.