Jönnek a vendégek!

2303
Fotó: Klementina Press

Solymár legnagyobb ünnepe nem lenne teljes vendégek nélkül. Testvértelepüléseink idén is képviseltetik magukat a búcsún.

Ízelítő a programjukból:

A delegációk csütörtökön érkeznek, majd pénteken a Lázár Lovasparkba kirándulnak. Aznap este, 18 órakor Dr. Szente Kálmán, Solymár polgármestere, valamint Ferencz Csaba Csíkpálfalva, és Timo Wolf Wüstenrot első embere a Templom téren koszorúznak, a betelepítési emlékműnél és a kopjafánál.

Szombaton a német küldöttség Budapestre, a csíkpálfalvaiak pedig Pannonhalmára kirándulnak. Ugyanaznap 15 órától, a művelődési házban a csíkpálfalvai és a solymári tánccsoportok közös műsorát tekintik meg.
A vendégek a szombat estét a sváb bálon, illetve a Cédrus udvarban töltik. Itt lehet majd leginkább szóba elegyedni, barátkozni velük.

Dr. Szente Kálmán és Ferencz Csaba polgármesterek, a Solymár és Csíkpálfalva közötti partnerkapcsolati szerződés aláírásakor, 2011-ben (Fotó: Klementina Press)
Dr. Szente Kálmán és Ferencz Csaba polgármesterek, a Solymár és Csíkpálfalva közötti partnerkapcsolati szerződés aláírásakor, 2011-ben (Fotó: Klementina Press)

Az erdélyi küldöttség látogatásának a barátkozás mellett egy jövő nyári, nagyszabású erdélyi táboroztatás megszervezése is a célja. Ennek keretében kétszer 50 gyerek táborozhatna a székelyföldi faluban, két héten át. Az erdélyi küldöttséggel először látogat Solymárra Csíkpálfalva iskolájának új igazgatónője, Fehér Ilona.

Vendégeink vasárnap 10 órakor az ünnepi szentmisén vesznek részt. Az ebédet az Aranykorona vendéglőben költik el, ezután búcsúznak majd.

A wüstenroti küldöttség látogatásáról Marlokné Cservenyi Magdolna, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke írt rövid tájékoztatót.

Timo Wolf és Dr. Szente Kálmán polgármesterek, a Wüstenrot Solymár közötti partnerkapcsolat 25. évfordulóján, 2014-ben (Fotó: Klementina Press)
Timo Wolf és Dr. Szente Kálmán polgármesterek, a Wüstenrot Solymár közötti partnerkapcsolat 25. évfordulóján, 2014-ben (Fotó: Klementina Press)

A Wüstenrot és Solymár között immár 26 éve fennálló partnerkapcsolat jegyében 13 wüstenroti vendéget fogad Solymár, szeptember 10 és 14 között. A küldöttséget Timo Wolf polgármester és Margit Zügel alpolgármester vezeti. Külön öröm számunkra, hogy egy fiatal képviselő, Jochen Scholl is a küldöttség tagja, sőt a helyi tűzoltó parancsnok, Hans Mühlmann és kedves felesége Regina is hozzánk látogat. Továbbá nagy öröm számunkra, hogy a partnerkapcsolat motorja, a partnerkapcsolati bizottság megalapítója Rolf Erkert és kedves felesége Renata is vendégünk lesz. Régi barátainkként említhetjük a Schuster családot is, akik az idén rokonaiknál vendégeskednek.

A német vendégek családoknál lesznek elszállásolva, ez reményeink szerint erősíteni fogja a két község között fennálló baráti szálakat. Nemzetiségi önkormányzatunk, mint az önkormányzattól átruházott feladat szervezi, segíti a küldöttség napjait és külön öröm számunkra, hogy a Reményi Margit Táncegyüttes tagjai is részt vállalnak a szíves vendéglátásból. Egy bográcspartit szerveznek vendégeink számára vasárnap a Heimatverein–Falukör épületében. Így szeretnék viszonozni az idén júliusban Wüstenrotban megélt szép napokat és vendégszeretetet.

Bizonyára nagy élményt fog jelenteni német vendégeinknek, a művelődési ház Kompanei sváb amatőr színjátszócsoportjának, „Hutoto” című vidám darabja, mely a solymári svábok hagyományvilágába vezeti majd el őket.