Hogyan NE kezdjük el a hozzátáplálást?

1375

Tippek, praktikák Nagy Tünde gasztrobloggertől

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemők számára. Azonban, ahogy telik az idő a babák nőnek, fejlődnek, úgy kezd egyre izgalmasabbá válni körülöttük a világ, kezdik mind inkább felfedezni azt. Az étkezésekkel kapcsolatban is így van ez. Kezdetben csak odakéretőznek az asztalhoz, hogy ők is részesei lehessenek a kalandnak. Majd bele-bele nyúlkálnak a tányérunkba egy-egy falatért. Elérkezett az idő, hogy megmutassuk neki az ételek világát.

1. NE KAPKODJ!

Időtök, mint a tenger, a baba nem akar éhen halni, hiszen kap anyatejet/tápszert, azonban már nyit az új ízek felé. Ez nem jelenti azt, hogy pár hét alatt mindennel meg kell ismertetned. Figyeld a szezont és e szerint válogass. És figyeld a babádat. Ha a kóstoltatás mégis ellenállásba ütközik, kitolja a kanalat a szájából, vagy szopogatj azt, adjatok még időt magatoknak. Ráadásul ahogy mi felnőttek, a picik sem egyformák, ki előbb-ki később szeretne megbarátkozni a szilárd táplálékokkal. Nem kell siettetni a dolgokat. Nyugodtan bízd magad a kicsire. Hidd el! Jelezni fogja, mi esik jól neki.

Mit adhatunk először?
6 hónapos kortól fokozatosan adható a gyümölcsök közül az alma, őszibarack, meggy, gesztenye
Zöldségek: burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla
Gabonák: gabona-pelyhek, rizs, búza, zab, kukorica

2. IDŐZÍTS JÓL!

Napon belül érdemes a kóstoltatást a délelőtti idpőszakban végezni, ilyenkor a baba még éberebb. Két étkezés között kóstoltassuk az újdonságokat hetes időtartamokban, így biztosan kiderül van-e valamilyen allergiás reakciója az adott ételféleségre. Először a tízórait, majd az uszonnát, ezt követően a főétkezéseket érdemes lecserélni szilárd ételekre. A folyamat bár hosszadalmasnak tűnik, de nagyon izgalmas illetve érdemes rá időt szánni, így a baba a saját tempójában fedezheti fel az új ízek világát és hosszú távon ez meghozza gyümölcsét.  Lehetnek napok amikor a baba nyűgösebb,  nincs türelme, ilyenkor ne legyünk ingerültek, ne erőltessük a dolgot! Inkább hagyjuk ki az aznapi kóstoltatást

3. NE HARCOLJ!

Nem érdemes semmit erőltetni! Nagyon fontos, hogy az asztali étkezések körül is ugyanaz a békés, meghitt hangulat uralkodjon, mint a szoptatásnál, így a kicsiben az étkezéshez pozitív érzetek társulnak és sokkal nyitottabban, nyugodtabban kóstolgat majd. A közös családi étkezésekbe vonjuk be őt is. Igyekezzünk olyan ételeket (is) készíteni, amit ő is megkóstolhat. Így még nagyobb élmény lesz számára az asztalnál együtt eltöltött idő. Az étkezések körül ne legyen harcos hangulat, hiszen ezzel éppn az ellenkezősjét érjük el, mint amit szeretnénk. Sokan felnőttként is vissza tudnak emlékezni arra, ha a közös étkezések nem zajlottak békésen. Ne essünk ebbe a hibába. Figyeljünk egymásra, figyeljünk a kicsire. Ne szóljon a tévé, rádió, ne telefonáljunk. Szánjunk időt egymásra és az ételre!

4. NE ROHANJ!

A rohanás, kapkodás mindig idegességet szül. Ha az anyuka ideges a baba is az lesz. Elutasítóvá válik, ellenáll az étkezéskor. Figyeljünk a saját rezgéseinkre. Babáink csak átveszik ezeket, tükröt tartanak felénk. Próbáljuk meg napjainkat előre átgondoltan, hasonló ritmusban szervezni, így nem lesz idegesség és mégis minden elkészül majd, a baba békében és biztonságban érzi majd magát. Nekünk pedig nagyon könnyű dolgunk lesz egy nyugodt picúrral bánni.

5. FELEJTSD EL A TISZTASÁGOT!

A babák etetése, majd később az önálló étkezések megkezdése bizony sok maszattal jár. Ezzel kapcsolatban is legyünk türelmesek, fogadjuk el ezt az állapotot és igyekezzünk megkönnyíteni a picik próbálkozásait. Nyílván nem könnyű megőrizni a hidegvérünket, amikor egy gyors csapás következtében a kanál kiugrik a tányérnól és mindent beterít a spenót, a cékla… Igyekezzünk kezdetben a babák etetőszékét jól és könnyen takarítható felületek közé állítani, így nem kapunk agybajt, ha kirepül, leesik a színes falat. A baba ruháját remek partedikkel (LINK A PARTEDLISHEZ!) tudjuk megóvni a foltoktól és magunkat a folyamatos mosás-vasalástól.

A lényeg tehát: légy nyugodt és bátor, mindezt babád is érezni fogja és az új ízekkel való ismerkedés gyönyörű kalanddá válik majd!