ABBÁ-ra ropják

3662

Idén augusztus 5-től 9-ig a svédországi Helsinborg városa ad otthont az Europeade 2015. táncos rendezvénynek, melyen a solymári Herbstrosen tánccsoport is részt vesz.

A rangos esményen a szervezők egy látványos szabadtéri koreográfiávval is erősítik majd a nagy buli hangulatát,  melynek zenei alapja az ABBA együttes Waterloo című dala lesz.

Örömzene, örömtánc
Az Europade 1964 óta minden évben más országban megrendezett fesztivál nem kevesebbet tűzött ki céljául, hogy megismertesse egymással az európai népek kultúráját a néptánc és a népzene eszköztárával. Az ötnapos rendezvényre, a kontinens minden szegletéből több mint 6000 résztvevő érkezik, hogy hagyományos viseletükbe öltözve együtt énekeljenek, táncoljanak és zenéljenek.
Hogy miként képzeljünk el egy ilyen nagyszabású táncos rendezvényt? Mi történik, amikor egy időben több tucat tánctársulat lép fel a város különböző pontjain? És hogy néz ki egy folklórfelvonulás több mint 3000 emberrel? Hamarosan következik a Herbstrosen táncosainak helyszíni élménybeszámolója!

Europeade 2015-1

A Herbstrosen tánccsoport 2014-ben,
a lengyelországi Kielcében rendezett Europade fesztiválon
Fotó: Kárpáti Zsuzsanna

Házaspárok, eredeti népviseletben
A Herbstrosen (Őszirózsa) tánccsoport 1998-ban alakult, a művelődési ház csoportjaként. Különlegességük, hogy csak házaspárok alkotják, akik eredeti solymári népviseletben táncolnak. Koreográfusuk Manninger Miklós volt (haláláig – 2014), akit a német nemzetiségi tánckultúra egyik legjelesebb képviselőjeként tartottak számom. A csoport részben önkormányzati támogatással vesz részt a fesztiválon.